(Please select preffered language)
Main Content

Hadiah Naik Taraf

China Airlines / Mandarin Airlines

China Airlines / Mandarin Airlines

 • Anda boleh menebus hadiah berdasarkan mileage yang terkumpul dalam akaun anda. Anda boleh menggunakan hadiah untuk diri anda sendiri atau memindahkan hadiah kepada saudara atau rakan (Sila rujuk Pemindahan Hadiah).
 • Untuk sektor naik taraf kabin yang ditempah dengan hadiah naik taraf, miles hanya boleh dikreditkan ke akaun Program Dynasty Flyer.  

Tahap Hadiah

Tahap Hadiah


 • Tahap mileage untuk hadiah naik taraf menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian dilaraskan seperti berikut. Semua miles yang diperlukan untuk penebusan adalah menurut segmen yang digunakan dan berasaskan nombor penerbangan tunggal.
Tahap Hadiah
Jenis HadiahKelas TempahanPerjalanan Jarak PendekPerjalanan Jarak Jauh
* Antara mana-mana dua tempat di Asia
(termasuk Guam dan Delhi) 
* Penerbangan jadual menyeberangi selat
* Australia - New Zealand
* Antara Taipei dan Amerika Utara
* Antara Taipei dan Sydney
* Antara Taipei dan Brisbane / Melbourne / New Zealand
*Antara Taipei dan Eropah
Sepanjang TahunKod HadiahSepanjang TahunKod Hadiah
Naik taraf daripada Kelas Ekonomi
kepada Kelas Ekonomi Premium
P7,000URP25,000UPYA
Naik taraf daripada Kelas Ekonomi Premium
kepada Kelas Perniagaan Premium
I8,000URC30,000UPIA
Naik taraf daripada Kelas Ekonomi kepada Kelas Perniagaan/
Kelas Perniagaan Premium
I15,000URI60,000UPBA
20,000
(Delhi)
URID
Catatan:
 1. Tahap mileage untuk naik taraf kepada kelas Ekonomi Premium dan kelas Perniagaan Premium tersedia untuk penerbangan yang menyediakan perkhidmatan kelas Ekonomi Premium dan kelas Perniagaan Premium.
 2. Tahap miles yang diperlukan adalah berdasarkan laluan berkenaan dan bukannya pesawat.Kelas tiket yang layak untuk naik taraf kabin dilaraskan seperti berikut:


Jenis HadiahPerjalanan Jarak PendekPerjalanan Jarak Jauh
Naik taraf daripada Kelas Ekonomi kepada Kelas Ekonomi PremiumFlexStandardFlexStandard
Y/B/MK/V/TY/B/MK/V/T
Naik taraf daripada Ekonomi Premium kepada Kelas Perniagaan PremiumFlexStandardFlexStandard
W/UAW/UA
Naik taraf daripada Kelas Ekonomi kepada Kelas Perniagaan / Perniagaan PremiumFlexStandardFlex
Y/B/MK/V/TY/B/M

  Prosedur Penebusan

  Prosedur Penebusan

  1. Ahli mesti memastikan bahawa mereka mempunyai mileage yang mencukupi untuk menebus hadiah atau nombor hadiah berkenaan. Untuk tempahan naik taraf kabin yang dibuat dengan mileage ahli lain, sila lengkapkan prosedur pemindahan dahulu untuk mendapatkan nombor hadiah berkenaan dan maklumkan nombor hadiah tersebut semasa membuat tempahan (sila rujuk Pemindahan Hadiah).
  2. Ahli seharusnya memegang dan mengeluarkan tiket yang layak untuk hadiah naik taraf dengan tempahan yang disahkan ketika memohon tempahan kelas I atau kelas P yang disahkan/menunggu. Sebarang perbezaan tambang tiket/yuran perkhidmatan yang berlaku berikutan pengiraan semula tambang seharusnya dikutip dan dikeluarkan semula terlebih dahulu.
  3. Tempahan naik taraf kabin mesti dibuat melalui agensi tempahan China Airlines atau halaman web Ahli Dynasty pada laman web China Airlines. Kod tempahan untuk naik taraf kepada kelas Perniagaan ialah kelas I, naik taraf kepada Kelas Ekonomi Premium ialah kelas P.
  4. Jenis tiket berikut tidak layak untuk naik taraf kelas:
   • Tiket discount (AD, ID, DG, SC, BP, CG, dsb.), tiket barter, tiket bayi, tiket buruh atau tiket percuma.
   • Tiket Kanak-kanak Bawah Umur yang Tidak Ditemani
   • Tiket kumpulan atau individu dengan kelas tiket "G"
   • Tiket tawaran (tiket dengan kelas tiket E) atau dengan sekatan dan kelas tempahan/tiket yang tidak layak untuk naik taraf kelas kabin.
   • Basic Fare Family (RBD - E/R/Q/H/N) tidak terpakai pada naik taraf kabin dengan hadiah yang ditebus atau dipindahkan pada/selepas 02 Julai 2020 (Waktu Setempat Taipei).
  5. Perbezaan tambang bagi bayi mestilah dibayar untuk naik taraf kelas semasa melakukan perjalanan bersama ahli dewasa yang menggunakan hadiah naik taraf.
  6. Halaman web Ahli Dynasty pada laman web China Airlines hanya menyediakan tempahan naik taraf kabin (kelas P atau I) untuk penerbangan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum berlepas.
  7. Bagi penerbangan naik taraf kelas kabin dengan hadiah naik taraf, mileage penerbangan yang dinaiki hanya boleh dikreditkan ke akaun Program Dynasty Flyer.
  8. China Airlines dan Mandarin Airlines berhak mengehadkan atau melaraskan bilangan naik taraf tempat duduk penumpang, tertakluk pada status tempahan setiap penerbangan. Tempat duduk hadiah penebusan mungkin tidak tersedia bagi sesetengah penerbangan atau pada tempoh tertentu walaupun tempat duduk tersedia untuk tiket berbayar.
  Nota Penting

  Nota Penting

  Bagi tiket yang dikeluarkan pada/selepas 2 Okt 2019, yuran tidak tampil akan dikenakan terhadap penumpang yang tidak menaiki penerbangan. Jangan lupa untuk menghubungi agensi pelancongan yang anda beli tiket atau pejabat cawangan China Airlines untuk membatalkan jadual perjalanan anda.
   

  1. Permintaan Naik Taraf dengan miles di Lapangan Terbang:
   Jika tempat duduk naik taraf yang diminta tidak dapat disahkan sebelum penerbangan berlepas atau diminta di lapangan terbang (go show) tanpa tempahan:
   • Ahli mesti mempunyai mileage yang mencukupi atau nombor hadiah yang sah dan mengeluarkan tiket yang layak dengan tempahan yang sah apabila memohon hadiah naik taraf. Sebarang perbezaan tambang tiket/yuran perkhidmatan yang berlaku berikutan pengiraan semula tambang seharusnya dikutip dan dikeluarkan semula terlebih dahulu.
   • Kemudian, ahli boleh menempah dan mendapatkan tempahan naik taraf yang disahkan atau tunggu sedia pada rekod tempahan yang sama. (Kelas tempahan bagi kelas Ekonomi Premium ialah kelas P, bagi kelas Perniagaan Premium/Perniagaan ialah kelas I).
   • Jika tempat duduk dalam kelas yang diminta tersedia semasa daftar masuk, naik taraf kabin boleh diterima menurut prosedur daftar masuk biasa. 
   • Jika kelas tiket asal dalam tiket ahli tidak mematuhi peraturan untuk naik taraf, ahli mesti membayar perbezaan tambang antara dua kelas tersebut dan caj perkhidmatan yang dikenakan. 
   • Untuk menggunakan hadiah pindahan bagi naik taraf, sila pastikan prosedur pemindahan hadiah dan nombor hadiah yang sah telah dikeluarkan (tiga hari bekerja)
   • Tempahan Tunggu Sedia (Stand-by) dan Go-show tidak tersedia melalui laman web CI.

  2. China Airlines dan Mandarin Airlines berhak mengehadkan atau melaraskan bilangan naik taraf penumpang tertakluk pada status tempahan setiap penerbangan. Tempat duduk naik taraf mungkin tidak tersedia bagi sesetengah penerbangan atau pada tempoh tertentu walaupun tempat duduk tersedia untuk tiket berbayar.
  3. Jika tiket yang dikemukakan di kaunter daftar masuk lapangan terbang tidak mematuhi peraturan untuk naik taraf, ahli mesti membeli tiket lain, membayar perbezaan tambang antara dua kelas tersebut atau mendaftar masuk berdasarkan kelas tiket mengikut cadangan kakitangan di lapangan terbang.

  4. Naik taraf kabin hanya tersedia untuk penerbangan antarabangsa berjadual yang dikendalikan oleh China Airlines dan Mandarin Airlines. Penerbangan perkongsian kod tidak tersedia kecuali untuk penerbangan berikut: 
   • Penerbangan antara Taipei dan Hanoi dan Kaohsiung dan Ho Chi Minh City yang dikendalikan oleh Vietnam Airlines.
   • Ahli mesti membuat tempahan dengan nombor penerbangan China Airlines jika meminta naik taraf kabin untuk penerbangan perkongsian kod.
   • Naik taraf kabin untuk penerbangan perkongsian kod tidak boleh diminta semasa daftar masuk di lapangan terbang.

  5. Amaun nombor hadiah yang diperlukan mesti dikira mengikut segmen dan setiap segmen memerlukan nombor hadiah individu. Jika jadual perjalanan merangkumi perhentian bermalam atau pemindahan, mileage yang diperlukan untuk naik taraf kabin bagi keseluruhan jadual perjalanan mesti dicampur bersama, kemudian nombor hadiah mesti ditebus mengikut setiap segmen.
  6. Jika ahli yang meminta naik taraf kabin dipindahkan kepada pengangkut lain, ahli mesti menaiki penerbangan menurut kelas tiket yang dipegang oleh mereka.
  7. China Airlines akan memaklumi ahli tentang pindaan peraturan naik taraf kelas atau kelayakan hadiah naik taraf kelas lain yang dibuat menurut pelarasan dalam konfigurasi kabin dengan cara lain, termasuk Berita Ahli pada Laman Web China Airlines atau Ringkasan Mileage.
  8. Halaman web Ahli Dynasty pada laman web China Airlines dan kaunter di lapangan terbang tidak tersedia untuk perubahan tarikh atau pembatalan tempahan naik taraf kabin.
  9. Pemegang tiket perlu menanggung semua cukai dan surcaj bagi hadiah naik taraf dan mungkin terdapat perbezaan cukai yang akan dikutip di lapangan terbang. Seperti UK, Malaysia dan India.... dan sebagainya.
  10. Tarikh pengeluaran tiket pada/selepas 2 Okt 2019, China Airlines/Mandarin Airlines akan melancarkan produk Fare Family baharu, tempahan dan pengeluaran tiket akan berdasarkan peraturan Fare Family bagi setiap segmen.
  Utama > Member > Redeem Miles >