(Please select preffered language)
Main Content

Manfaat Keahlian

Manfaat berikut terpakai hanya untuk penerbangan terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines dan bukan untuk penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain. Sila berikan nombor kad keahlian anda semasa tempahan untuk menikmati manfaat eksklusif ahli.

   
  A. Keistimewaan Ahli
   
  Manfaat
  Dynasty

  Gold

  Emerald

  Paragon
  Tawaran Selamat Datang Naik Taraf--Dua hadiah naik taraf ihsan10,000 miles dan Empat hadiah naik taraf ihsan
  Kad Gold Ihsan---
  Hadiah Pembaharuan--25,000 Miles Hadiah60,000 miles dan Empat hadiah naik taraf ihsan
   
   
  B. Tempahan
   
  Manfaat
  Dynasty

  Gold

  Emerald

  Paragon
  Tempahan Mudah
  Talian Penting dan Faks Tempahan-
  Senarai Menunggu Tempahan Keutamaan-
  Tempahan Terjamin--
  Diskaun Tiket DomestikPotongan 5%
  Potongan 10%
  Potongan 10%Potongan 10%
  Pilihan Tempat Duduk*Separa PercumaSepara PercumaPercuma
  Seorang Sahabat Secara Percuma**
  Percuma
  Dua Orang Sahabat Secara Percuma**
  Pengecualian untuk Caj Perkhidmatan Di Kaunter***--
  Pengecualian untuk Yuran Pengendalian Pengeluaran Semula Tiket Hadiah atau Bayaran Balik---
  * Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila rujuk Pilihan Tempat Duduk.
  ** Sahabat mestilah membuat tempahan dalam rekod tempahan yang sama dengan ahli Paragon atau Emerald dan permohonan sahabat akan diterima selepas pengeluaran tiket hari seterusnya bagi kedua-dua pihak (ahli Paragon atau Emerald dan sahabat). Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila rujuk garis panduan Pilihan Tempat Duduk yang dinyatakan di bawah.
  *** Berkuat kuasa mulai 1 November 2021.

   
  C. Miles Tambahan
   
  Manfaat
  Dynasty

  Gold

  Emerald

  Paragon
  Miles Hadiah Hari Lahir-
  Mileage insentif-15%25%30%
   
   
  D. Keutamaan Lapangan Terbang
   
  Manfaat
  Dynasty

  Gold

  Emerald

  Paragon
  Kaunter Daftar Masuk Lapangan Terbang Eksklusif-
  Peruntukan Bagasi Tambahan-Bagi Tiket di bawah Sistem Item: 1 Item
  Bagi Tiket di bawah Sistem Berat: 10KG
  Bagi Tiket di bawah Sistem Item: 1 Item
  Bagi Tiket di bawah Sistem Berat: 20KG
  Bagi Tiket di bawah Sistem Item: 2 Item
  Bagi Tiket di bawah Sistem Berat: 20KG
  Pengendalian Bagasi Keutamaan-
  Akses Ruang Istirahat VIP Lapangan Terbang-Ahli sahajaAhli dan 1 sahabat di ruang istirahat terkendali diri atau yang dikendalikan oleh pihak ketiga yang dibenarkan
  1. Ruang istirahat terkendali diri: Ahli dan 2 sahabat (tiada had bilangan kanak-kanak yang mengiringi)
  2. Ruang istirahat yang dikendalikan oleh pihak ketiga yang dibenarkan: Ahli dan 1 sahabat
  Naik Taraf Kabin Sahabat di Lapangan Terbang--
   
   
  E. Manfaat Lain
   
  Manfaat
  Dynasty

  Gold

  Emerald

  Paragon
  Perolehan/Hadiah Mileage
  Diskaun di Kedai Bebas Cukai dalam penerbangan. (Rokok dan sesetengah barangan terpilih dikecualikan)-

Tawaran Selamat Datang Naik Taraf

 1. Ahli yang dinaik taraf kepada keahlian Emerald boleh mendapat hadiah naik taraf yang hanya boleh digunakan oleh ahli sendiri dan tidak boleh dipindahkan kepada orang lain.
 2. Ahli yang dinaik taraf kepada keahlian Paragon boleh mendapat hadiah naik taraf yang boleh digunakan oleh ahli sendiri dan boleh dipindahkan kepada orang lain.
 3. Sila hubungi pusat perkhidmatan pelanggan atau pejabat cawangan yang terdekat untuk permohonan dalam tempoh kesahan hadiah naik taraf dan ikut peraturan perkhidmatan di bawah: 
  . Untuk memperoleh masa yang mencukupi bagi proses pemindahan ini, sila serahkan permohonan anda sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum penerbangan berlepas. 
  . Hanya ahli dalam senarai calon boleh digunakan untuk pemindahan. 
  . Setelah hadiah dipindahkan kepada seorang ahli, hadiah tidak boleh dipindahkan lagi kepada pihak ketiga. 
  . Lapangan terbang tidak menyediakan perkhidmatan pemindahan ini.
 4. Hadiah naik taraf ikhlas untuk ahli Paragon dan Emerald terpakai untuk naik taraf kepada Kelas Ekonomi Premium dan kepada Kelas Perniagaan (Premium). Sila hubungi pusat perkhidmatan pelanggan atau pejabat cawangan yang terdekat untuk tempahan naik taraf.

Kad Gold Ihsan

Ahli Paragon boleh memohon keahlian Gold ihsan bagi ahli keluarga atau rakan dan mereka mestilah juga merupakan ahli Program Dynasty Flyer. Setelah keahlian Gold ihsan ini diperuntukkan kepada seorang ahli, keahlian ini tidak boleh diubah sehingga keahlian Paragon dibaharui.

Sila isi Borang Permohonan bagi Ahli untuk Menggunakan Hak Data Peribadi dan tandakan “Lain-lain/Sila nyatakan” dalam Kandungan Permohonan. Kemudian, nyatakan tujuan untuk memohon kad Gold Ihsan disertakan nama dan nombor keahlian bagi ahli yang mahu anda peruntukkan. Salinan fotostat pasport ahli Paragon diperlukan dan tandatangan pasport haruslah sama dengan tandatangan pada borang permohonan. Sila klik di sini untuk memuat turun borang permohonan.

Tempahan Mudah

Apabila membuat tempahan, anda hanya perlu memberi kami nombor kad keahlian anda untuk tempahan ekspres.

Talian Penting Perkhidmatan Pelanggan

Di pejabat cawangan tertentu, China Airlines memberi ahli Paragon, Emerald dan Gold talian penting perkhidmatan eksklusif untuk tempahan dan faks. Sila log masuk ke akaun anda untuk menyemak nombor.

Keutamaan Senarai Menunggu Tempahan

 1. Jika ahli Paragon/Emerald/Gold (tidak termasuk sahabat) ingin menempah penerbangan yang sudah penuh, mereka boleh disenaraikan dalam senarai menunggu tempahan keutamaan. Apabila terdapat tempat duduk kosong, tempahan ahli akan disahkan mengikut kelas tiket dan tingkat keahlian.
 2. Jika penerbangan atau kelas kabin yang diminta tidak tersedia semasa tempahan dibuat, China Airlines boleh mengaturkan tempat duduk dalam penerbangan sebelum atau selepas penerbangan yang diminta atau dalam kelas lain dalam penerbangan yang diminta. Selepas tempahan disahkan, tiket yang digunakan oleh ahli haruslah konsisten dengan kelas kabin yang disahkan untuk ahli Paragon dan Emerald. Ahli harus bertanggungjawab atas perbezaan tambang (jika ada) yang disebabkan oleh pengaturan seumpamanya.
 3. Keutamaan senarai menunggu tempahan tidak tersedia bagi tempahan atau tiket yang berikut:
  . Sebarang tempahan yang dibuat dalam masa 72 jam sebelum berlepas
  . Tiket hadiah naik taraf 
  . Tiket percuma, tiket discount, tiket kumpulan, tiket tawaran dan tiket barter
  . Penerbangan carter atau penerbangan kongsi kod yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain

Pilihan Tempat Duduk

 1. Pemegang kad Paragon dan Emerald menikmati keutamaan pilihan tempat duduk percuma, termasuk semua 3 jenis tempat duduk boleh dicaj: Standard, Preferred dan Extra Comfort.
 2. Ahli Paragon boleh menjemput sebanyak dua orang sahabat dan ahli Emerald boleh menjemput seorang sahabat untuk menikmati pilihan tempat duduk percuma. Garis panduan adalah seperti berikut:
  • Mulai 6 Februari 2023, ahli Paragon boleh menjemput sebanyak dua orang sahabat untuk menikmati pilihan tempat duduk percuma untuk tempat duduk Standard, Preferred dan Extra Comfort.
  • Ahli Emerald boleh menjemput seorang sahabat untuk menikmati pilihan tempat duduk percuma untuk tempat duduk Standard, Preferred.
  • Sila hubungi pusat panggilan atau pejabat cawangan China Airlines untuk permohonan selepas pengeluaran tiket hari seterusnya. Laman web rasmi China Airlines dan kaunter di lapangan terbang, Dalam Penerbangan tidak tersedia untuk perkhidmatan ini.
  • Sahabat mestilah dalam rekod tempahan yang sama dengan ahli Paragon dan Emerald, dan tiket mestilah dikeluarkan untuk kedua-dua pihak.
  • Sahabat yang memegang tiket kumpulan (Kelas G) atau tiket yang dikeluarkan oleh syarikat penerbangan lain (kecuali tiket Mandarin Airlines) tidak layak untuk perkhidmatan ini.
  • Sekatan yang dinyatakan di atas tidak akan terpakai kepada sahabat dengan tiket yang layak untuk pilihan tempat duduk percuma atau jika sahabat sanggup memilih tempat duduk dengan caj.
  • Jika anda merupakan sahabat kepada ahli Paragon dan layak untuk pilihan tempat duduk percuma yang disebut sebelum ini, yuran pilihan tempat duduk Extra Comfort Seat yang dibayar pada/sebelum 5 Februari 2023 boleh dibayar balik. Sila hubungi pusat panggilan atau pejabat cawangan China Airlines untuk mendapatkan bayaran balik.
 3. Penggunaan Mileage untuk membeli Tempat duduk boleh dicaj tidak disokong buat masa ini.
 4. Tiket hadiah atau naik taraf dengan miles dan kod tempahan dengan (O/I) boleh memilih tempat duduk secara percuma dan kod tempahan dengan (Z/X/P) boleh memilih tempat duduk "Standard" secara percuma.
 5. Tingkat keahlian Dynasty Flyer semasa pilihan tempat duduk dibuat akan menentukan sama ada penumpang perlu membayar untuk pilihan tempat duduk atau tidak. Ahli kad Dynasty/Gold yang telah membayar untuk pilihan tempat duduk, tetapi kemudian telah dinaik taraf kepada ahli Gold/Emerald sebelum pelepasan penerbangan yang berkaitan dan boleh memilih tempat duduk secara percuma, maka yuran tempat duduk asal yang dikenakan caj boleh dibayar balik sepenuhnya. Sila hubungi pusat panggilan atau pejabat cawangan China Airlines untuk mendapatkan bayaran balik.
 6. Setelah tiket dibeli, sila lawati laman web URUS-Tempat Duduk /Bantuan Khas atau log masuk Perkhidmatan ahli - Perkhidmatan Perjalanan-Rekod Tempahan untuk memilih tempat duduk dalam talian. Pilihan tempat duduk tersedia melalui Daftar Masuk Dalam Talian 48 jam sebelum penerbangan berlepas.

Tempahan Terjamin

 1. Ahli Paragon boleh menikmati tempahan terjamin dengan nombor kad yang disahkan dalam rekod tempahan bagi produk Flex Kelas Ekonomi Premium dengan RBD-W dan produk Flex Kelas Ekonomi dengan RBD-Y. Penerbangan haruslah dipasarkan dan dikendalikan oleh China Airlines dan Mandarin Airlines serta tempahan harus dibuat sekurang-kurangnya 48 jam sebelum berlepas.
 2. Ahli Paragon boleh menikmati tempahan ekonomi tambang penuh terjamin untuk penerbangan antarabangsa berjadual selama 6 jam atau lebih. Penerbangan haruslah dipasarkan dan dikendalikan oleh China Airlines dan Mandarin Airlines serta tempahan harus dibuat sekurang-kurangnya 24 jam sebelum berlepas dengan kelas tempahan Y.
 3. Ahli Emerald boleh menikmati tempahan ekonomi tambang penuh terjamin untuk penerbangan antarabangsa berjadual selama 6 jam atau lebih. Penerbangan haruslah dipasarkan dan dikendalikan oleh China Airlines dan Mandarin Airlines serta tempahan harus dibuat sekurang-kurangnya 24 jam sebelum berlepas dengan kelas tempahan Y.
 4. Selepas tempahan disahkan, kelas tempahan bagi tiket ahli seharusnya sama dengan kelas tempahan yang dinyatakan sebelum ini dan ahli masih perlu membayar perbezaan tambang jika ada. Tawaran ini mungkin dihentikan sempena perayaan besar dan syarat pengendalian khas tanpa diberikan notis, tetapi kami akan berusaha untuk membuat aturan lain.

Diskaun Tiket Domestik

Ahli Paragon, Emerald dan Gold boleh menikmati potongan discount 10% atas tambang tersiar bagi tiket domestik Mandarin Airlines di laman web Mandarin Airlines atau kaunter tiket yang ditetapkan; ahli lain berhak mendapat discount 5%.

Miles Hadiah Hari Lahir

China Airlines menawarkan bonus tambahan 2,000 miles sebagai hadiah hari lahir untuk ahli kad Paragon/Emerald/Gold yang menaiki penerbangan dengan tiket hasil bagi penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines sepanjang bulan hari jadi mereka. Mileage bonus tambahan akan dikreditkan kepada akaun anda dalam bulan seterusnya.
 1. Untuk menikmati tawaran ini, ahli DFP perlu menggunakan tiket berbayar normal.
 2. Setiap ahli berhak menerima hadiah ikhlas tersebut sekali setahun.

Sambutan Santun Lapangan Terbang

Kaunter daftar masuk eksklusif dan manfaat masuk keutamaan disediakan di lapangan terbang untuk ahli Paragon/Emerald/Gold.

Peruntukan Bagasi Tambahan

 1. Sila rujuk peruntukan bagasi percuma (FBA) pada resit tiket elektronik anda untuk menyemak sama ada peruntukan di bawah sistem item atau berat. Di bawah sistem berat, peruntukan merujuk kepada berat; di bawah sistem item, setiap item bagasi tidak boleh melebihi 23 kg bagi Kelas Ekonomi, 28 kg bagi Kelas Ekonomi Premium dan 32 kg bagi Kelas Perniagaan. Untuk peraturan lain, sila rujuk Peraturan bagasi.
 2. Manfaat ini hanya boleh digunakan untuk penerbangan terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines. Jika jadual perjalanan melibatkan penerbangan bersambung dengan syarikat penerbangan lain, manfaat ini tidak disediakan bagi sektor yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain.

Pengendalian Bagasi Keutamaan

Apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines, ahli Paragon/Emerald/ Gold boleh menikmati perkhidmatan pengendalian keutamaan untuk bagasi mereka (perkhidmatan ini tidak disediakan jika perjalanan melibatkan pengangkut lain atau sektor perkongsian kod).

Akses Ruang Istirahat VIP Lapangan Terbang

 1. Ahli Paragon, Emerald dan Gold, apabila menaiki penerbangan terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines untuk perjalanan luar negara, boleh mengakses ruang istirahat VIP lapangan terbang kami.
 2. Ahli Paragon, apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines, boleh menjemput dua orang sahabat ke ruang istirahat VIP terkendali diri kami (Taoyuan-Taipei, Taichung, Kaohsiung, Bangkok, Lapangan terbang Antarabangsa Narita Tokyo, San Francisco). Bagi ruang istirahat VIP pihak ketiga, mereka boleh menjemput seorang sahabat.
 3. Ahli Emerald, apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines, boleh menjemput seorang sahabat ke ruang istirahat VIP (tanpa mengira sama ada ruang istirahat itu terkendali diri).
 4. Sahabat yang dijemput oleh ahli Paragon atau Emerald tidak perlu menaiki penerbangan yang sama dengan ahli Paragon atau Emerald, tetapi mereka harus menaiki penerbangan SkyTeam.
 5. Perkhidmatan kawasan eksklusif disediakan di ruang istirahat VIP lapangan terbang di Lapangan Terbang Antarabangsa Taoyuan (TPE), Lapangan Terbang Narita Tokyo (NRT) dan Lapangan Terbang San Francisco (SFO). Peraturan adalah seperti berikut:
  • Apabila berlepas dari Lapangan Terbang Narita Tokyo (NRT) dan Lapangan Terbang San Francisco (SFO), ahli Paragon dan Emerald boleh mengakses kawasan eksklusif apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines.
  • Apabila berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Taoyuan (TPE):
  1. Ahli Paragon boleh mengakses kawasan eksklusif apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines atau apabila menaiki penerbangan perkongsian kod dengan tempahan di bawah nombor penerbangan CI / AE dan memegang tiket di bawah stok tiket 297 / 803.
  2. Ahli Emerald boleh mengakses kawasan eksklusif apabila menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines.
 6. Ruang istirahat VIP disediakan untuk ahli hanya pada waktu buka, sila rujuk maklumat dalam Ruang Istirahat VIP untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Peraturan penggunaan ruang istirahat VIP

Keistimewaan Penggunaan Ruang Istirahat VIP (Sila rujuk Penebusan Ruang Istirahat VIP)

Ahli Paragon, Emerald dan Gold boleh menebus mileage mereka untuk menjemput tetamu untuk masuk ke Ruang Istirahat VIP terkendali diri China Airlines.

Naik Taraf Kabin Sahabat di Lapangan Terbang

 1. Ahli Paragon atau Emerald boleh menjemput seorang sahabat yang mengembara dalam penerbangan yang sama untuk menaik taraf kepada kelas yang sama. Keistimewaan ini tertakluk pada ketersediaan tempat duduk.
 2. Ahli Paragon atau Emerald harus mendaftarkan nama sahabat mereka pada bahagian belakang kad keahlian mereka dan perubahan nama tidak dibenarkan. Ahli seharusnya memohon naik taraf di kaunter daftar masuk di lapangan terbang sahaja. Permohonan tidak akan tersedia selepas menaiki pesawat atau sewaktu penempahan dibuat.
 3. Ahli Paragon atau Emerald sendiri dan sahabat mereka mestilah membeli tiket dengan kelas tiket yang layak untuk menikmati manfaat ini. Maklumat adalah seperti berikut:

  • Kelas tiket yang layak:
   Ahli Paragon dan Emerald: Tiket dengan kelas tempahan J, C, W, U.
   Sahabat: Kelas tiket layak yang sama untuk naik taraf yang ditebus dengan mileage. Sila klik di sini untuk mendapatkan maklumat.

 4. Tiket dan situasi yang tidak layak:
  Hadiah naik taraf, tiket diskaun (AD, ID, DG, BP, CG, DM dan sebagainya), tiket hadiah, tiket percuma, tiket kumpulan (Kelas G), tiket bayi, tiket buruh dan tiket promosi lain yang dikenakan sekatan naik taraf.
  Jika sahabat telah mempunyai tempahan yang disahkan di dalam kabin yang sama seperti ahli Paragon dan Emerald, sahabat tidak layak untuk manfaat ini dan perbezaan tambang untuk tempahan yang disahkan ini tidak boleh dibayar balik (contohnya, perbezaan tambang untuk pertukaran tiket, ganjaran naik taraf kabin atau miles).
  Jika terdapat peluang lain untuk naik taraf selepas naik taraf sahabat dibuat, ahli Paragon, ahli Emerald dan sahabat mereka tidak dapat menikmati naik taraf lagi.

 5. Pemegang tiket perlu menanggung semua cukai dan surcaj, jika ada semasa menikmati manfaat naik taraf ini.

Peroleh Miles

Ahli yang menaiki penerbangan antarabangsa terkendali diri China Airlines dan Mandarin Airlines atau syarikat penerbangan pekongsi lain dan menggunakan tiket yang berkenaan boleh mengumpul mileage bagi setiap penerbangan berjadual. Apabila menggunakan perkhidmatan atau produk pekongsi kami, seperti penggunaan kad kredit, penginapan di hotel dan sewaan kereta, ahli juga boleh mengumpul mileage (sila rujuk Program Mileage Perkongsian).
 
※ Nama pada kad keahlian mesti sama dengan nama pada pasport. Pada/selepas 19 Mac 2016, kerana sekatan sistem baharu, jika anda menggunakan nama panggilan lain, nama tersebut tidak akan dianggap sebagai nama ahli apabila membuat tempahan, ini bermakna mileage penerbangan anda tidak akan dikreditkan secara automatik dan tepat pada masanya: 
 1. Sekiranya anda membuat tempahan sendiri atau melalui agensi pelancongan, sila pastikan anda memberi kakitangan perkhidmatan kami kedua-dua nombor keahlian anda dan nama rasmi anda (yang terpapar pada kad anda).
 2. Jika anda telah membuat tempahan mengikut nama alias untuk perjalanan yang berlangsung pada/selepas 19 Mac, sila berikan salinan fotostat tiket anda (atau nombor tiket jika tiket elektronik) dan pas masuk serta nombor kad keahlian anda dalam masa enam bulan dari tarikh penerbangan anda berlepas, China Airlines akan mengesahkan dan membetulkan mileage anda secara manual dalam masa enam minggu. Atau anda boleh log masuk ke laman web CI Ahli Dynasty/ Akaun Saya untuk membetulkan mileage anda dalam talian.

Tebus Miles

Mileage yang dikumpulkan oleh ahli boleh digunakan untuk menuntut tiket percuma, menaik taraf kelas kabin dan menggunakan ruang istirahat VIP lapangan terbang atau untuk menjimatkan yuran bagasi berlebihan, perbelanjaan di Dynasty Sky Boutique, (sila rujuk Tebus Miles).

Discount bagi Barangan Bebas Cukai Dalam Penerbangan

 1. Semua ahli DFP boleh membuat pesanan awal barangan bebas cukai dengan miles dalam laman web e-Beli-belah China Airlines. Setiap 1,000 miles sama dengan USD3. Penebusan mileage boleh mencecah sehingga 40% daripada setiap pembelian.
 2. Sila rujuk laman web e-Beli-belah China Airlines tentang discount bulanan bagi pembelian dalam penerbangan untuk ahli Paragon/Emerald/Gold.
 3. Ahli perlu menunjukkan kad keahlian untuk menikmati discount pembelian dalam talian dan discount tersebut tidak boleh digabungkan dengan discount untuk item bebas cukai e-Beli-belah yang diprapesan (discount tidak termasuk rokok dan beberapa item terpilih).
 4. Berkuat kuasa mulai 1 Oktober 2019, ahli Paragon/Emerald/Gold boleh menunjukkan kad keahlian fizikal atau kad keahlian elektronik mereka dalam penerbangan. Ahli Paragon/Emerald/Gold kini boleh log masuk ke Aplikasi Mudah Alih China Airlines dan menyimpan tangkapan skrin maklumat kad keahlian sebelum menaiki penerbangan. Selepas menunjukkan pas masuk atau pasport anda kepada pramugari untuk pengesahan, anda kemudian boleh menikmati tawaran istimewa bebas cukai dalam penerbangan (tangkapan skrin kad keahlian elektronik anda mesti merangkumi kod QR dan nama).
Utama > Member > Membership & Benefits >