(Please select preffered language)
Main Content

Hadiah Tiket

Hadiah Tiket CAL / AE

Hadiah Tiket China Airlines / Mandarin Airlines

 • Sebagai ahli, anda boleh menebus hadiah tiket dengan mileage berkenaan yang terkumpul dalam akaun anda. Anda boleh menggunakan hadiah untuk diri anda sendiri atau memindahkan hadiah kepada saudara atau rakan (Sila rujuk Pemindahan Hadiah).

Tahap Hadiah

Tahap Hadiah

 • Tahap mileage untuk tiket hadiah menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian adalah seperti berikut : 

Mileage yang diperlukan untuk Hadiah tiket perjalanan pergi balik menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian: 

Mileage yang diperlukan untuk Hadiah tiket perjalanan pergi balik menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian
Jenis HadiahKelas Tempahan
Perjalanan Jarak PendekPerjalanan Jarak Jauh
* Antara mana-mana dua tempat di Asia (termasuk Guam dan Delhi)
* Penerbangan jadual menyeberangi selat
* Australia - New Zealand
* Antara Asia (tidak termasuk Guam) dan Amerika Utara/Eropah/Australia/New Zealand

Sepanjang Tahun
Sepanjang Tahun
Tiket hadiah Kelas Ekonomi untuk perjalanan pergi balikX35,000110,000
Tiket hadiah Kelas Ekonomi Premium untuk perjalanan pergi balikZ40,000120,000
Tiket hadiah Kelas Perniagaan/Perniagaan Premium untuk perjalanan pergi balik
O50,000150,000

 

Mileage yang diperlukan untuk hadiah tiket perjalanan sehala menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian: 

Mileage yang diperlukan untuk hadiah tiket perjalanan sehala menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian
Jenis HadiahKelas TempahanPerjalanan Jarak PendekPerjalanan Jarak Jauh
* Antara mana-mana dua tempat di Asia (termasuk Guam dan Delhi)
* Penerbangan jadual menyeberangi selat
* Australia - New Zealand
* Antara Asia (tidak termasuk Guam) dan Amerika Utara/Eropah/Australia/New Zealand

Sepanjang TahunSepanjang Tahun
Satu tiket hadiah perjalanan sehala Kelas EkonomiX21,00066,000
Satu tiket hadiah Kelas Ekonomi Premium untuk perjalanan sehalaZ24,00072,000
Satu tiket hadiah Kelas Perniagaan/Perniagaan Premium untuk perjalanan sehalaO30,00090,000
※Nota: Penebusan untuk hadiah Tiket Kelas Ekonomi Premium dan Kelas Perniagaan Premium hanya tersedia untuk penerbangan yang menyediakan perkhidmatan kelas Ekonomi Premium dan kelas Perniagaan Premium.


Tahap hadiah tiket menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian bagi penerbangan domestik AE:


Tahap hadiah tiket menggunakan mileage milik sendiri atau hadiah pindahan dalam talian bagi penerbangan domestik AE
Jenis HadiahKelas TempahanPenerbangan Domestik AE
Tarikh Tersedia
Tarikh Tidak Tersedia
Tiket hadiah kelas Ekonomi untuk perjalanan pergi balikX15,000N/L
Tiket hadiah kelas Ekonomi untuk perjalanan sehala
X7,500N/L
※Nota 1: Sila semak dengan kaunter tiket Mandarin Airlines berkenaan maklumat Tarikh tidak tersedia.
※Nota 2: Disebabkan sekatan sistem perkhidmatan penumpang baharu, sila tempah tiket hadiah AE menggunakan nama penuh yang tertera pada pasport anda. Pasport atau kad identiti peribadi akan diterima semasa menaiki pesawat di lapangan terbang.
Prosedur Penebusan

Prosedur Penebusan

 • Ahli mesti memastikan bahawa mereka mempunyai mileage yang mencukupi untuk menebus hadiah yang ingin ditebus oleh mereka. Untuk memindahkan hadiah kepada saudara atau rakan, prosedur pemindahan mesti dilengkapkan dahulu.
 • Apabila menggunakan tiket hadiah, ahli mesti terus menempah penerbangan mereka dengan ejen tempahan China Airlines 24 jam sebelum penerbangan berlepas dan menggunakan kelas tempahan yang sesuai, sila pastikan tiket anda dikeluarkan sebelum tarikh akhir pengeluaran tiket.
 • Untuk tiket hadiah antarabangsa, hanya penerbangan berjadual antarabangsa yang dikendalikan oleh China Airlines atau Mandarin Airlines boleh diterima. Anda boleh merangkumi kedua-dua penerbangan China Airlines dan Mandarin Airlines dalam hadiah yang sama.
 • Untuk tiket hadiah domestik, tiket mesti diasingkan daripada penerbangan antarabangsa, dan pengeluaran tiket hanya tersedia di kaunter lapangan terbang Mandarin Airlines atau pejabat tiket Mandarin Airlines di pusat bandar Taipei dan Taichung.
 • Ahli boleh mengakses laman web China Airlines untuk menebus hadiah tiket pada laman web Ahli Dynasty.

Perkara yang Perlu Diambil Perhatian

 1. Jika tempat asal dan destinasi bagi jadual perjalanan tiket hadiah berada di kawasan yang sama, perjalanan seterusnya tidak dibenarkan (Tiada penjejakan balik). Tidak termasuk Taiwan, destinasi China Airlines boleh dikategorikan kepada 6 kawasan berikut: Asia Timur Laut, Asia Tenggara (termasuk Delhi dan Guam), Tanah Besar China (termasuk Hong Kong), Amerika, Oceania, Eropah. Carta berikut adalah untuk rujukan anda.
  • Contoh:
   Laluan Tidak Berkenaan:
   Bangkok-Taipei-Delhi-Taipei- Bangkok
   Seoul-Taipei-Tokyo-Taipei-Bangkok

  Jadual Kawasan
   KawasanNegara
  Asia Timur LautJepun, Korea Selatan
  Asia TenggaraThailand, Malaysia, Singapura, Indonesia, Vietnam, India, Myanmar, Kemboja, Palau, Filipina, Guam
  Tanah Besar ChinaTanah Besar China (termasuk Hong Kong)
  AmerikaA.S., Kanada
  OceaniaAustralia, New Zealand
  EropahJerman, Austria, United Kingdom, Belanda, Itali

  • Perjalanan pergi balik antara Singapura dan Surabaya dan perjalanan pergi balik antara Australia dan New Zealand masih terpakai untuk penebusan tiket hadiah.
 2. Jika perjalanan pergi balik berasal dari Taiwan, pemindahan di Taiwan tidak dibenarkan.
 3. Perhentian bermalam bermaksud perhentian untuk berehat yang dirancang dalam laluan sah antara tempat asal dan destinasi dan sebaliknya. Bagi tiket hadiah perjalanan pergi balik, satu perhentian bermalam percuma bagi setiap hala dibenarkan sebagai tambahan kepada destinasi (Tiada penjejakan balik); bagi tiket hadiah sehala, tiada perhentian bermalam percuma dibenarkan.
  Contoh jadual perjalanan tidak berkenaan: Tokyo-Taipei-Osaka-Taipei-Tokyo
 4. Perjalanan pergi balik boleh mempunyai satu rahang terbuka (open-jaw) bagi setiap hala. Perjalanan rahang terbuka bermaksud kembali ke tempat asal yang sama dari bandar berlainan selepas tiba di destinasi atau kembali ke bandar berlainan selepas tiba di destinasi atau kedua-dua situasi di atas. Kedua-dua hujung rahang terbuka mesti berada di kawasan yang sama (lihat catatan). Jika harga tiket hadiah rahang terbuka tidak tersedia, ahli perlu mengeluarkan dua tiket sehala. Ahli mesti bertanggungjawab untuk pengangkutan antara dua hujung rahang terbuka.
  Catatan:
  Tidak termasuk Taiwan, destinasi China Airlines boleh dikategorikan kepada 6 kawasan perjalanan rahang terbuka berikut: Asia Timur Laut, Asia Tenggara (termasuk Delhi dan Guam), Tanah Besar China (termasuk Hong Kong), Amerika, Oceania, Eropah.
  Contoh jadual perjalanan tidak berkenaan: Taipei- San Francisco // Frankfurt- Taipei
 5. Ahli bertanggungjawab untuk semua cukai atau caj lain berkaitan dengan tiket hadiah.
 6. Tiket hadiah sah selama setahun dari tarikh keluaran. Keseluruhan perjalanan mesti dilengkapkan dalam tempoh sah. Pemegang tiket hadiah percuma tidak boleh meminta naik taraf kelas dengan membayar perbezaan tambang tiket atau menggabungkan tiket hadiah dengan hadiah naik taraf.
 7. Mileage yang diperlukan bagi tiket hadiah adalah berdasarkan penerbangan jarak jauh jika jadual perjalanan merangkumi kedua-dua penerbangan jarak pendek dan jarak jauh. Jika kelas kabin penerbangan jarak jauh tidak tersedia dalam penerbangan jarak pendek disebabkan konfigurasi pesawat, kelas kabin penerbangan jarak pendek akan satu kelas lebih rendah daripada penerbangan jarak jauh. Jika jadual perjalanan tiket hadiah merangkumi kelas kabin yang berlainan, mileage yang diperlukan akan berdasarkan kelas kabin yang lebih tinggi.
 8. Tiket hadiah tidak merangkumi penginapan percuma (Kegunaan Siang Hari dan STPC) semasa pemindahan penerbangan.
 9. Tiket hadiah tidak layak untuk jadual perjalanan antara Guam dan A.S. melalui Taipei.
 10. China Airlines akan memaklumi ahli tentang pindaan kelayakan hadiah tiket yang dibuat menurut pelarasan konfigurasi kabin atau tawaran jangka masa pendek dengan cara lain (termasuk Berita Terkini DFP pada Laman Web China Airlines atau Ringkasan Mileage).
 11. China Airlines dan Mandarin Airlines berhak mengehadkan atau melaraskan ketersediaan bilangan tiket hadiah tertakluk pada status tempahan setiap penerbangan. Tempat duduk tiket hadiah mungkin tidak tersedia walaupun tempat duduk tersedia untuk tiket berbayar.
 12. Bagi tiket yang dikeluarkan pada/selepas 2 Okt 2019, yuran tidak tampil akan dikenakan terhadap penumpang yang tidak menaiki penerbangan. Yuran pengendalian USD100 bagi tiket penerbangan jarak jauh, USD50 bagi tiket penerbangan jarak pendek (atau amaun yang sama dalam mata wang tempatan) akan dikenakan. Peraturan yuran tidak tampil yang paling ketat akan terpakai untuk keseluruhan jadual perjalanan, contohnya ahli yang memegang tiket hadiah TYO-TPE-LAX dan tidak tampil pada sektor TYO-TPE, yuran tidak tampil sebanyak USD100 akan dikutip.
Pengeluaran Semula Tiket Hadiah
Bayaran Balik Tiket Hadiah
Hadiah Tiket Pekongsi SkyTeam

Hadiah Tiket Pekongsi SkyTeam

Sila Klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut