(Please select preffered language)
Main Content

Bagasi Yang Hilang & Rosak

Perkhidmatan Penjejakan Bagasi

Perkhidmatan Penjejakan Bagasi

China Airlines telah melancarkan Perkhidmatan Penjejakan Bagasi untuk bagasi berdaftar anda (terpakai untuk stesen terkini: TPE/HND/NGO/KIX/FRA/JFK/SFO/YVR) untuk memantau aliran proses bagasi berdaftar anda melalui laman web dan aplikasi mudah alih kami. Perjalanan anda boleh menjadi lebih lancar dengan mengklik ikon perkhidmatan penjejakan bagasi.
 
Notis Penjejakan Bagasi
 • Penjejakan bagasi hanya tersedia untuk penumpang yang berlepas dari Taoyuan/Haneda/Nagoya/Osaka/Frankfurt/New York/San Francisco/Vancouver dan telah melengkapkan daftar masuk penerbangan dan bagasi di kaunter yang ditetapkan.
 • Penjejakan hanya tersedia dalam tempoh 3 hari ketibaan penerbangan.
 • Semua aktiviti bagasi dipaparkan dalam waktu tempatan lokasi lapangan terbang.
 • Jika jadual perjalanan anda menyertakan perjalanan menggunakan syarikat penerbangan lain selain China Airlines atau pengangkut penerbangan sambungannya, maklumat penjejakan bagasi bagi penerbangan tersebut mungkin tidak tersedia. Sila semak dengan pengangkut yang beroperasi untuk mendapatkan status bagasi anda.
Lain-lain 

Bergantung pada jenis item, barangan yang ditemukan di dalam kabin akan ditahan oleh pihak berkuasa lapangan terbang tempatan dan tempoh penyimpanan adalah berbeza-beza bergantung pada peraturan kastam tempatan dan ruang simpanan lapangan terbang. Jika anda menemukan item peribadi yang telah ditinggalkan di dalam kabin pesawat, sila hubungi Pejabat Lapangan Terbang Tempatan dengan segera. China Airlines akan berusaha sedaya upaya untuk memulihkan item yang hilang dan tidak bertanggungjawab terhadap tuntutan penjagaan item peribadi yang tidak diambil.

Pengendalian Kejanggalan Bagasi

Pengendalian Kejanggalan Bagasi

Jika bagasi berdaftar anda tertunda, hilang atau rosak sepenuhnya atau sebahagian, sila laporkan kejadian tersebut kepada pejabat lapangan terbang tempatan atau ejen pengendalian darat kami sebaik sahaja ketibaan anda. Jika anda telah meninggalkan lapangan terbang, anda boleh menyediakan dokumen yang berkaitan untuk menghubungi Pejabat Bagasi (sila klik Lapangan Terbang Seluruh Dunia) atau anda boleh klik PAUTAN untuk membuat pengisytiharan. Harap maklum bahawa tuntutan untuk bagasi yang hilang atau rosak sebahagian mestilah diserahkan dalam tempoh tujuh (7) hari (dari hari selepas tarikh bagasi didapatkan kembali oleh pelanggan). Tuntutan untuk bagasi tertunda atau hilang sepenuhnya mestilah diserahkan dalam tempoh dua puluh satu (21) hari (dari hari selepas tarikh bagasi dijadualkan untuk tiba).


Jika perjalanan anda melibatkan lebih daripada satu pengangkut, sila ikuti amalan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) dan hubungi pengangkut perjalanan terakhir anda bagi sebarang masalah kelewatan penghantaran bagasi, kerosakan atau kehilangan bagasi.

1. Kerosakan

Kami memberikan kontrak kepada syarikat perkhidmatan pembaikan bagasi di lapangan terbang utama. Perkhidmatan ini menyediakan penghantaran pintu ke pintu bagi bagasi yang dibaiki atau diganti. China Airlines bertanggungjawab atas kos pembaikan atau penggantian yang bersesuaian.  Jika beg anda didapati rosak, sila pergi ke kaunter perkhidmatan tuntutan bagasi di balai ketibaan (sebelum Kastam). Kakitangan kami yang mesra akan dapat melayan anda.

2. Kehilangan

Jika bagasi anda masih hilang selepas tujuh hari, kami akan memberikan "Borang Inventori Bagasi" untuk diisi atau anda boleh memuat turun borang tersebut di sini. Borang ini akan membantu kami mencari bagasi anda dan memproses sebarang pampasan yang berkaitan. Sila lengkapkan dan kembalikan borang ini kepada China Airlines secepat mungkin.

Melainkan nilai yang lebih tinggi telah diisytiharkan dahulu dan caj nilai berlebihan telah dibayar, liabiliti bagi kehilangan atau kerosakan bagasi berdaftar adalah terhad menurut konvensyen berkenaan yang mengawal perjalanan udara antarabangsa. Liabiliti untuk pampasan yang bersesuaian yang dikawal oleh konvensyen berkenaan adalah tertakluk pada peruntukan bersesuaian Konvensyen Warsaw (USD 20 bagi setiap kilogram) atau Konvensyen Montreal (had liabiliti terpakai ialah 1,288 Hak Pengeluaran Khas bagi setiap penumpang untuk bagasi dan nilai Hak Pengeluaran Khas boleh berubah-ubah http://www.imf.org/external/index.htm) dan terma Syarat Pengangkutan China Airlines.

Penjejakan Bagasi

Penjejakan Bagasi

Selepas anda membuat laporan ke pejabat lapangan terbang tempatan kami, bagasi anda akan mula dijejaki melalui sistem penjejakan berkomputer di seluruh dunia dan anda akan dimaklumkan tentang perkembangan. Jika anda memerlukan apa-apa bantuan, sila hubungi pejabat lapangan terbang tempatan kami atau semak status penjejakan menggunakan Sistem Penjejakan Bagasi dengan menaip nombor rujukan fail (lima huruf dan lima digit) serta nama akhir anda dalam bahasa Inggeris yang ditanda oleh kru darat dalam Laporan Kejanggalan Bagasi

Anda boleh menghubungi kakitangan perkhidmatan bagasi kami dengan mengklik "hubungi syarikat penerbangan anda" dan menaip mesej serta alamat e-mel anda dalam lajur "Taip mesej anda di sini" dan "Masukkan alamat e-mel anda" pada skrin hasil carian.  Kakitangan perkhidmatan bagasi kami akan membalas mesej anda melalui telefon atau e-mel.

Sistem Penjejakan Bagasi Dalam Talian

Sistem Penjejakan Bagasi Dalam Talian

Jika berlaku kejanggalan bagasi, anda boleh menjejaki bagasi anda Sistem Penjejakan Bagasi dalam talian. Buat masa ini, sistem ini hanya tersedia dalam bahasa Inggeris disebabkan kekangan fungsi carian program perisian ini.
Arahan: Sila taip nombor rujukan fail bagasi yang hilang dan nama akhir anda dalam lajur "Rujukan Fail" dan "Nama". Selepas itu, klik "Serah". Sistem akan memberikan respons yang mengandungi hasil pengendalian terkini.

 • Masukkan nombor rujukan bagasi anda yang hilang (lima huruf dan lima digit)
 • Nama akhir dalam bahasa Inggeris

Anda boleh menghubungi kakitangan perkhidmatan bagasi kami dengan mengklik "Hubungi Syarikat Penerbangan Anda" dan menaip mesej serta alamat e-mel anda dalam lajur "Taip mesej anda di sini" dan "Masukkan alamat e-mel anda" pada skrin hasil carian. Kakitangan perkhidmatan bagasi kami akan membalas mesej anda melalui telefon atau e-mel.

Notis Pelepasan Liabiliti untuk Bagasi Berdaftar

Notis Pelepasan Liabiliti untuk Bagasi Berdaftar

Kami ingin memberi anda jaminan bahawa China Airlines akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga bagasi berdaftar anda. Walau bagaimanapun, mustahil untuk kami mengelakkan kerosakan kecil tertentu yang berlaku sewaktu pengangkutan dan pengendalian dalam keadaan biasa atas sebab di luar kawalan kami. Untuk melindungi bagasi anda, kami mengesyorkan supaya lapisan perlindungan atau bagasi yang sesuai patut digunakan.  Kami juga ingin menasihatkan bahawa China Airlines tidak bertanggungjawab tas kerosakan kecil dan kejanggalan bagasi berikut yang berada di luar kawalan kami:

 1. Kerosakan kecil terhadap beg pakaian
  • Kerosakan pada bahan bagasi atau kelusuhan selepas penggunaan seperti zip/pemegang
  • Kemik kecil pada rangka atau bahagian luar
  • Bahagian yang terjulur seperti penutup/tali/cangkuk/tali pinggang/kunci/tag nama
  • Bagasi yang dicemari oleh item tersembunyi
  • Kerosakan atau kecurian berikutan pemeriksaan rawak oleh Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan atau pemeriksaan keselamatan yang lain di setiap negara.
 2. Kejanggalan bagasi
  • Bagasi berat terlampau besar atau terlalu sendat
  • Kandungan yang rosak akibat pembungkusan bagasi yang tidak mencukupi
  • Item mudah pecah atau cepat rosak yang dimasukkan ke dalam bagasi
  • Lelasan atau geseran bagasi
  • Barang berharga dan barang peribadi penting di dalam bagasi berdaftar
Utama > Fly > Prepare for the fly > Baggage >