(Please select preffered language)
Main Content

Maklumat Permohonan Visa

Keperluan perjalanan:

Anda boleh mengklik pautan "Dokumen Perjalanan" untuk menyemak keperluan kemasukan bagi destinasi yang mahu anda kunjungi. Sila pastikan anda mempunyai semua dokumen perjalanan yang diperlukan sebelum berlepas.
Anda akan meninggalkan laman web CAL selepas mengklik pada pautan. Pautan laman web pihak ketiga ditawarkan sebagai ihsan. China Airlines tidak memberikan pendapat terhadap kandungan laman web pihak ketiga dan tidak menerima sebarang tanggungjawab untuk maklumat pihak ketiga. Sebelum bergantung pada sebarang maklumat atau bahan pada halaman ini, anda sendiri perlu mengemukakan pertanyaan anda kepada pihak berkuasa yang berwibawa.Keperluan visa dibuat oleh pegawai setiap negara atau rantau dan boleh dilaraskan untuk pelbagai keadaan. 

Oleh itu, negara dan rantau mungkin mempunyai syarat dan keperluan visa yang berbeza bagi orang dengan kewarganegaraan yang berbeza apabila mengeluarkan visa untuk keluar/masuk dan transit. Maklumat visa pada laman web ini hanya untuk rujukan sahaja. Sebelum membeli tiket dan melakukan perjalanan, penumpang perlu:

 1. Mendapatkan nasihat institusi dan agensi yang menggubal undang-undang, peraturan dan dasar yang berkenaan serta Kastam, agensi dan institusi lain yang berkenaan secara terperinci atau menyemak laman web institusi dan agensi yang disebut sebelum ini bagi semua negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan untuk memahami dan mengesahkan peruntukan yang berkuat kuasa bagi negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan berkenaan keperluan visa dan dokumen lain. 
 2. Untuk maklumat dokumen, keperluan agensi dan institusi kerajaan yang disebutkan di atas akan diutamakan.
Sila sediakan dokumen perjalanan anda berdasarkan maklumat yang anda peroleh daripada agensi dan institusi kerajaan untuk memastikan perjalanan anda lancar. Jika anda melanggar undang-undang tempatan, peraturan, arahan dan dasar negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan anda kerana anda tidak dapat menyediakan dokumen perjalanan yang sah dan akibatnya anda tidak dapat menaiki penerbangan, melakukan transit atau ditolak daripada masuk/keluar atau dihantar balik kerana anda dihalang oleh mana-mana organisasi, agensi, institusi kerajaan yang berkenaan, Kastam atau institusi, agensi atau organisasi lain, China Airlines tidak akan bertanggungjawab dan menanggung sebarang kerugian. 
 
Berkenaan peraturan untuk memasuki Taiwan, anda boleh menyemak maklumat visa pada laman web Biro Hal Ehwal Konsul, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri R.O.C. (Taiwan). Bagi penumpang yang akan melakukan perjalanan ke negara lain dengan pasport R.O.C., anda boleh melihat butiran visa setiap negara dan maklumat tempatan pada laman web Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri R.O.C. (Taiwan). Selepas log masuk ke laman web, pilih negara yang anda rancang untuk kunjungi dan anda boleh memperoleh maklumat berkaitan yang anda perlukan.


Kad Ketibaan Taiwan

Bagi memudahkan pengembara asing untuk masuk ke Taiwan, Agensi Imigresen Kementerian Hal Ehwal Dalaman R.O.C (Taiwan) menyediakan "Kad Ketibaan Taiwan" dalam talian untuk diisi oleh pengembara asing sebelum masuk ke Taiwan. 


Nota untuk Pengembara Lelaki Taiwan Mencapai Umur Kerahan yang Meninggalkan R.O.C.(Taiwan):

Mengikut spesifikasi undang-undang dan peraturan Taiwan, lelaki berumur lebih daripada 18 tahun dari 1 Januari tahun berikutnya sampai 36 tahun hingga 31 Disember tahun ini, lelaki di kawasan Taiwan yang belum memenuhi kewajipan perkhidmatan tentera mesti memohon kelulusan untuk meninggalkan negara. 

 1. Yang telah dimasukkan dalam kumpulan Kerahan. 
 2. Yang telah dimaklumkan tentang pemprosesan pemeriksaan perubatan dan fizikal kerahan. 
 3. Lelaki ROC Taiwan yang pulang dari luar negara dan lelaki mencapai Umur Kerahan yang telah menaturalisasi kewarganegaraan kami perlu memikul kewajipan untuk melaksanakan perkhidmatan ketenteraan menurut peruntukan "Peraturan mengenai Perkhidmatan Warganegara Taiwan ROC Naturalisasi dan Warganegara Pulang dari Luar Negara" 
 4. Perihal meninggalkan negara mesti dikawal mengikut peraturan perkhidmatan tentera dan peraturan lain. 
Sila lawati laman web Agensi Kerahan Negara, Kementerian Dalam Negeri untuk mendapatkan maklumat lanjut.


Penduduk Tanah Besar China yang melakukan transit di R.O.C.(Taiwan)
 1. Penumpang perlu menyediakan semua dokumen sah termasuk tetapi tidak terhad kepada pelbagai dokumen sah (cth. pasport sah, Permit Perjalanan Tanah Besar untuk Penduduk Hong Kong dan Macau, Permit Perjalanan Tanah Besar untuk Penduduk Taiwan, Permit Perjalanan Taiwan untuk Penduduk Tanah Besar, Permit Masuk dan Keluar Taiwan atau dokumen sah lain yang diperlukan oleh undang-undang, peraturan dan dasar menurut keperluan agensi, institusi dan organisasi yang berkenaan), visa transit dan dokumen lain. 
 2. Berkenaan sijil sah khusus yang diperlukan untuk jadual perjalanan anda, sila hubungi dan semak negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan anda untuk mendapatkan butiran tentang undang-undang, peraturan dan Institusi/Jabatan yang berkaitan, serta kastam dan unit lain yang berkaitan untuk pertanyaan dan pengesahan lanjut.
 3. Penerbangan kami ke dan dari Auckland dan Christchurch, termasuk persinggahan di Australia (Sydney, Brisbane atau Melbourne). Pemegang pasport Tanah Besar China harus mendapatkan visa transit Australia sebelum berlepas ke Auckland dan Christchurch. Sila hubungi pejabat rasmi luar negara Australia yang terdekat untuk mendapatkan maklumat.


Pengisytiharan Pengembara New Zealand

 1. Kerajaan New Zealand kini menyediakan borang pengisytiharan perjalanan dalam talian yang boleh diisi oleh pengembara sebelum berlepas, penumpang yang telah melengkapkan pengisytiharan dalam talian tidak perlu mengisi kad ketibaan yang dicetak apabila masuk ke New Zealand. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila rujuk laman web Kerajaan New Zealand.


Maklumat Penumpang Lanjutan (Advance Passenger Information, API)

Berkenaan dengan peraturan kerajaan setiap negara, kami perlu mengumpul pelbagai data maklumat peribadi. Maklumat Penumpang Lanjutan (API) termasuk maklumat yang diberikan pada pasport atau dokumen perjalanan serta maklumat lain. Penumpang yang melakukan perjalanan ke A.S. juga harus memberikan alamat penginapan pertama mereka di A.S. Alamat yang ditentukan dalam API akan dihantar kepada biro pentadbiran masuk dan keluar di destinasi anda. API termasuk kandungan lajur yang boleh dibaca oleh mesin pada pasport: 

 • Nama Pertama dan Nama Keluarga
 • Tarikh Lahir dan Jantina
 • ID Pasport
 • Negara yang Mengeluarkan Pasport
 • Tarikh Luput Pasport
 • Kewarganegaraan
 • Tempat Menetap (hanya berkenaan untuk pengembara ke A.S.)
 • Alamat Tempat Tinggal (hanya berkenaan untuk pengembara ke A.S.) Alamat mestilah termasuk nombor rumah/nama hotel, nama jalan, nama bandar/pekan, singkatan nama negeri dan kod zip.
Utama > Fly > Prepare for the fly > Immigration >