(Please select preffered language)
Main Content

Peraturan Peranti Elektronik

Gambar Rajah Penggunaan Peraturan Peranti Elektronik Mudah Alih

China Airlines kini membenarkan penggunaan meluas peranti elektronik mudah alih (PED) di dalam kapal terbang menurut Akta Penerbangan Awam bermula 1 September 2015. Dasar ini terpakai untuk semua kapal terbang China Airlines. Pelanggaran peraturan ini akan menyebabkan hukuman penjara sehingga 5 tahun, penahanan atau denda maksimum sebanyak NT$150,000.

  • Selepas pintu kabin ditutup, penumpang perlu mengikut arahan yang disiarkan untuk mematikan peranti elektronik termasuklah telefon bimbit, PC tablet dan komputer riba atau menetapkan peranti kepada mod penerbangan. Selepas pesawat mendarat dan meninggalkan landasan, kru kabin akan memaklumi penumpang melalui siaran tentang waktu peranti boleh digunakan.
  •  Jika fungsi komunikasi peranti elektronik peribadi yang memancarkan gelombang radio tidak boleh dilumpuhkan dan peranti tidak boleh ditetapkan kepada mod penerbangan, peranti tersebut tidak boleh digunakan sewaktu penerbangan. Peranti sebegitu termasuklah pemancar jarak jauh, pemancar dan penerima radio serta peranti elektronik yang memancarkan mesej melalui radio. Sebagai contoh, alat kawalan jauh mainan elektrik dan telefon bimbit selain telefon pintar mungkin mengganggu navigasi, komunikasi dan sistem kawalan pesawat secara terus.
  •  Untuk mencegah gangguan pengosongan pesawat, anda dilarang menggunakan peranti elektronik yang tidak boleh dimasukkan ke dalam poket baju atau poket tempat duduk sewaktu pesawat berlepas dan mendarat. Peranti elektronik peribadi seperti komputer riba yang tidak boleh dimasukkan ke dalam poket baju atau poket tempat duduk mesti diletakkan di ruang simpanan atas atau bawah tempat duduk semasa pesawat terbang pada ketinggian di bawah 10,000 kaki. Penggunaan adalah dilarang.
  • Jika kru kabin tidak dapat mengesahkan sama ada fungsi komunikasi telefon bimbit telah dilumpuhkan atau telefon bimbit mungkin mengganggu sistem pesawat, penumpang perlu mengikut arahan kru untuk mematikan peranti.
  • Jika peranti komunikasi dalam penerbangan (perkhidmatan Wi-Fi 777-300ER) dimulakan, anda hanya boleh mengakses perkhidmatan Wi-Fi selepas menetapkan peranti anda kepada mod penerbangan. Rujuk notis yang berkaitan tentang waktu perkhidmatan boleh digunakan serta peraturan penggunaan. Sila ikut arahan kru. Untuk memastikan kabin senyap, fungsi komunikasi suara dan video perkhidmatan Wi-Fi telah dilumpuhkan.
  • Apabila pesawat kami terbang dalam wilayah asing, penumpang perlu mengikut arahan kru untuk mematikan peranti elektronik peribadi mereka jika diminta oleh peraturan penerbangan tempatan.
  • Rokok elektronik tidak dibenarkan dalam penerbangan China Airlines.
  • Soket kuasa untuk pencukur elektrik tersedia di dalam tandas. Soket kuasa dan port USB pada tempat duduk kabin sesuai untuk peranti elektronik peribadi.
  • Bank kuasa perlu disimpan di dalam bagasi tangan dan tidak boleh diletakkan di dalam bagasi berdaftar anda.  Untuk keselamatan penerbangan, kami mengesyorkan supaya anda tidak menggunakan bank kuasa semasa penerbangan.
  • Jika penumpang perlu membawa peralatan perubatan elektronik dan menggunakan peralatan tersebut sewaktu penerbangan disebabkan keadaan kesihatan (seperti peralatan pernafasan mudah alih, respirator dan peranti penyedut kahak), mereka perlu menyediakan bateri kerana pengecas tidak tersedia di dalam pesawat. Peralatan perlu mematuhi peraturan berkenaan dimensi dan berat bagasi tangan, penumpang juga perlu memberikan Borang Kelulusan Perubatan. Penumpang juga patut mendapatkan kelulusan daripada pakar perubatan China Airlines sebelum menaiki pesawat. Untuk langkah berjaga-jaga utama tentang menaiki pesawat dengan peralatan perubatan elektronik mudah alih, sila rujuk pautan atau hubungi pusat tempahan China Airlines.
Utama > Fly > On Board >