(Please select preffered language)
Main Content

Maklumat Lapangan Terbang

Perkhidmatan

Perkhidmatan

Daftar Masuk dan Pilihan Tempat Duduk

Selain kaunter di lapangan terbang, kami menyediakan perkhidmatan "Daftar Masuk Dalam Talian" pada laman web kami dan perkhidmatan "KIOSK Daftar Masuk Layan Diri" di lapangan terbang. Harap maklum bahawa sesetengah lapangan terbang memerlukan daftar masuk awal. Pemahaman tentang keperluan daftar masuk akan memudahkan proses anda menaiki pesawat.


Perkhidmatan Daftar Masuk Dalam Talian

Perkhidmatan Daftar Masuk Dalam Talian membantu untuk menjimatkan masa di lapangan terbang. Anda boleh mendaftar masuk dalam talian pada tempoh antara 48 jam hingga 60 minit sebelum waktu berlepas anda yang dijadualkan. Waktu daftar masuk tertakluk pada peraturan kerajaan tempatan untuk penerbangan ke Amerika Syarikat (termasuk Guam) iaitu antara 24 jam hingga 60 minit sebelum waktu berlepas. Di lapangan terbang yang tersedia perkhidmatan ini, anda boleh memilih untuk Mencetak Sendiri Pas Masuk atau menggunakan pas masuk mudah alih. Perkhidmatan ini menyediakan prosedur mudah yang membolehkan anda menjimatkan masa di lapangan terbang.


KIOSK Daftar Masuk Layan Diri

Kiosk Daftar Masuk Layan Diri membolehkan anda mendaftar masuk dengan cepat untuk penerbangan antarabangsa dengan pasport anda kemudian memilih tempat duduk anda. Anda juga boleh mendaftar masuk bagi penumpang lain yang berkongsi rekod tempahan anda.

Kami menyediakan perkhidmatan "KIOSK Daftar Masuk Layan Diri" di lapangan terbang antarabangsa di Taoyuan, Kaohsiung, Hong Kong, Bangkok, Vancouver, San Francisco, Incheon Seoul, Tokyo Haneda, Tokyo Narita, Nagoya, Fukuoka, Osaka, Okinawa, Frankfurt, London dan Shenzhen untuk pilihan anda.


Perihal Kerjasama Antara Syarikat Penerbangan Melalui Daftar Masuk

Apabila perjalanan anda melibatkan syarikat penerbangan yang mempunyai perjanjian Kerjasama Antara Syarikat Penerbangan Melalui Daftar Masuk dengan China Airlines, anda boleh mendaftar masuk semua penerbangan anda sekali gus. Jika anda menghadapi kesulitan berkenaan daftar masuk untuk penerbangan bersambung, sila hubungi kakitangan di lapangan terbang untuk mendapatkan bantuan.

China Airlines mempunyai perjanjian Kerjasama Antara Syarikat Penerbangan Melalui Daftar Masuk dengan syarikat penerbangan berikut:

American Airlines (AA), Air Canada (AC), Air France (AF), AeroMéxico (AM), Aerolíneas Argentinas (AR), Alaska Airlines (AS), ITA Airways(AZ), JetBlue Airways (B6), British Airways (BA), airBaltic (BT), Air China (CA), Cathay Pacific Airways (CX), China Southern (CZ), Delta Airlines (DL), Shanghai Airlines (FM), Garuda Indonesia (GA), Hawaiian Airlines (HA), Hainan Airlines (HU), Japan Airlines (JL), Korean Air (KE), KLM Royal Dutch Airlines (KL), Kenya Airways (KQ), Lufthansa (LH), Swiss International Airlines (LX), Middle East Airlines (ME), XiamenAir (MF), Malaysia Airlines (MH), China Eastern (MU), CSA Czech Airlines (OK), Austrian Airlines (OS), Bangkok Airways (PG), Philippine Airlines (PR), Qantas Airlines (QF), Qatar Airways (QR), TAROM (RO), Scandinavian Airlines (SK), Brussels Airlines (SN), Saudia (SV), United Airlines (UA), Air Europa (UX), Vietnam Airlines (VN), Virgin Atlantic Airways (VS), WestJet (WS).

Bagi penumpang yang memegang satu tiket yang mengandungi sektor China Airlines dan syarikat penerbangan lain tanpa perjalanan perhentian bermalam, China Airlines akan mendaftar dan meletakkan tag pada bagasi penumpang sehingga destinasi bertiket.

Harap maklum bahawa penumpang mungkin perlu menuntut dan mendaftar semula bagasi di lapangan terbang pertukaran jika diwajibkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Untuk butiran tentang bagasi melalui daftar masuk bagi penumpang yang memegang tiket berasingan, sila pergi ke Maklumat Bagasi Berdaftar pada laman web China Airlines.


Kaunter Daftar Masuk Manual

Anda dialu-alukan untuk membuat daftar masuk dengan bantuan ahli kakitangan kami yang mesra di seluruh dunia. Untuk melindungi hak dan kepentingan anda, sila pastikan bahawa bagasi anda didaftar masuk untuk penerbangan dan destinasi yang betul dan ID bagasi anda adalah sama dengan ID yang tertera pada resit anda.


Pilihan Tempat Duduk

Pilihan tempat duduk awal bagi penerbangan yang dikendalikan oleh CI/AE tersedia dari 48 jam hingga 360 hari sebelum penerbangan berlepas. Bergantung pada produk Fare Family yang dibeli atau tingkat ahli, penumpang yang memegang tiket sah dengan penerbangan yang dikendalikan oleh CI/AE (kecuali tempahan kumpulan) dialu-alukan untuk mendapatkan lebih banyak ruang atau lokasi yang lebih baik dengan mendapatkan tempat duduk kegemaran anda terlebih dahulu secara percuma atau dengan caj tambahan. Tempat duduk anda akan ditempah sehingga 60 minit sebelum masa berlepas yang dijadualkan.

Walaupun kami akan berusaha untuk memuaskan permintaan tempat duduk anda, kami berhak menetapkan atau menetapkan semula tempat duduk tanpa notis berikutan sekatan pengendalian atau sebab lain. Untuk maklumat lanjut tentang pilihan tempat duduk, sila hubungi jabatan tempahan kami. 

Catatan
Harap maklum bahawa mulai 15 Jun 2018, kaunter daftar masuk untuk semua penerbangan yang dikendalikan oleh CI/AE (kecuali penerbangan perkongsian kod CI/AE yang dikendalikan oleh pengangkut pekongsi perkongsian kod lain) dan penerbangan antarabangsa IT129/CI8609 di lapangan terbang Taoyuan akan ditutup 60 minit sebelum berlepas.
Penumpang dengan tempahan tempat duduk akan dibuka 80 minit sebelum masa berlepas.


Peraturan Tempat Duduk di Pintu Keluar

Untuk mematuhi peraturan keselamatan penerbangan dan memastikan keselamatan kabin, penumpang berikut tidak dibenarkan untuk duduk di sebelah pintu keluar kecemasan:

 • Wanita hamil atau penumpang dengan kesakitan serius, keadaan fizikal yang lemah atau pergerakan yang lemah
 • Penumpang berumur 15 tahun ke bawah
 • Penumpang yang tidak dapat memahami amaran keselamatan kabin atau menyampaikan arahan pemindahan kecemasan kepada penumpang lain
 • Penumpang buta atau hilang penglihatan
 • Penumpang pekak atau hilang pendengaran
 • Penumpang dengan kekangan bahasa yang tidak dapat membantu orang lain meninggalkan pesawat
 • Penumpang dengan kanak-kanak
 • Orang usiran dan pengiring mereka
 • Penumpang yang membawa haiwan perkhidmatan (seperti anjing pemandu)
 • Penumpang yang membawa bagasi tangan
 • Penumpang yang mungkin akan tercedera apabila melaksanakan kewajipan

Jika anda diberikan tempat duduk di sebelah pintu keluar kecemasan semasa mendaftar masuk di kaunter, sila ambil langkah berikut apabila ahli kru tidak dapat memberikan bantuan semasa kecemasan berlaku:

 • Cari pintu keluar kecemasan.
 • Kenal pasti mekanisme pembukaan pintu keluar kecemasan dan belajar cara untuk membuka pintu kecemasan.
 • Ikut arahan lisan, gerak isyarat dan tindakan kru kabin untuk membantu penumpang lain di dalam pesawat membuat persediaan untuk pemindahan.
 • Selepas mengalihkan pintu keluar kecemasan, letakkannya dengan baik agar tidak menghalang laluan.
 • Sila periksa sama ada gelongsor boleh digunakan dan bantu penumpang lain meninggalkan pesawat dengan cepat selepas gelongsor dipasang. (tidak terpakai untuk pintu keluar melalui tingkap atau pesawat tanpa gelongsor)
 • Sila pilih laluan yang selamat untuk meninggalkan kapal terbang.

Jika anda tidak dapat atau tidak sudi memberikan bantuan yang dinyatakan sebelumnya, sila beritahu kakitangan daftar masuk atau kru kabin kami dengan segera. Kami akan mengatur tempat duduk lain untuk anda.

Utama > Fly > At The Airport >