(Please select preffered language)
Main Content

Bagasi Berlebihan

Caj Bagasi Berlebihan(Jumlah kutipan sebenar akan dikira berdasarkan kadar pertukaran mata wang tempatan pada tarikh perjalanan.)

Caj Bagasi Berlebihan(Jumlah kutipan sebenar akan dikira berdasarkan kadar pertukaran mata wang tempatan pada tarikh perjalanan.)

Caj Lebihan Bagasi(USD) (Terpakai untuk tiket di bawah sistem sekeping)
Caj Bagasi Berlebihan(CAD) Terpakai secara eksklusif untuk penerbangan yang berlepas dari Kanada (Terpakai untuk tiket di bawah sistem sekeping)
Caj Lebihan Bagasi(USD) (Terpakai untuk tiket yang dikeluarkan dengan elaun bagasi percuma berdasarkan sistem berat oleh CI atau oleh pembawa rakan kongsi kod kami)
Caj Lebihan Bagasi(CAD) Terpakai secara eksklusif untuk penerbangan yang berlepas dari Kanada (Terpakai untuk tiket yang dikeluarkan dengan elaun bagasi percuma berdasarkan sistem berat oleh CI atau oleh pembawa kongsi kod kami)
Untuk jadual perjalanan penumpang termasuk lokasi perhentian bermalam dalam perjalanan, caj bagasi berlebihan untuk sektor perjalanan terus selepas lokasi perhentian bermalam CI/AE harus dikira menurut kadar bagasi berlebihan yang disiarkan untuk sektor perjalanan dan tarikh perjalanan.
Bagasi Terlampau Besar/Terlebih Berat

Caj untuk Bagasi Terlampau Besar/Terlebih Berat:

Sebarang bagasi berdaftar, (kecuali haiwan peliharaan/alat/peralatan sukan) akan dianggap sebagai bagasi terlampau besar/terlebih berat jika jumlah dimensi dan/atau berat bagasi melebihi had yang ditetapkan dalam peruntukan bagasi percuma. Caj tambahan berikut akan dikenakan untuk bagasi terlampau besar/terlebih berat.
Untuk pengangkutan haiwan peliharaan/alat/peralatan sukan sebagai bagasi berdaftar, sila rujuk bahagian lain Bagasi Khas dan Haiwan Peliharaan laman web ini untuk mendapatkan butiran.


Caj tambahan

(Jumlah kutipan sebenar dikira berdasarkan kadar tukaran mata wang tempatan pada tarikh berlepas.)

Terlebih berat:
Selain caj bagasi berlebihan, jika berat mana-mana satu item bagasi yang didaftar masuk melebihi peruntukan bagasi didaftar masuk, maka caj bagasi berlebihan akan dikenakan berdasarkan berat setiap bagasi.
 • Melebihi 23 kg (50 paun) dalam kelas ekonomi/atau melebihi 28 kg (61 paun) dalam kelas ekonomi premium tetapi di bawah 32 kg (70 paun): 0.5 item daripada kadar caj bagasi berlebihan akan dikenakan. (Tidak terpakai untuk penumpang yang memegang tiket menurut sistem berat yang dikeluarkan pada asalnya pada/sebelum 01OGO2022)
 • Melebihi 32 kg (70 paun) tetapi di bawah 45 kg (100 paun): 3 item daripada kadar caj bagasi berlebihan akan dikenakan. Kelulusan terlebih dahulu daripada China Airlines diperlukan sebelum berlepas bagi sektor yang akan membawa bagasi terlebih berat.
 • Melebihi 45 kg (100 paun): Tidak boleh diterima sebagai bagasi berdaftar dan perlu dihantar sebagai kargo sahaja.

Bagasi Terlampau Besar:
 • Jumlah dimensi melebihi 158 cm (62in) tetapi tidak melebihi 203 cm (80in): 0,5 item daripada kadar caj bagasi berlebihan akan dikenakan
 • Jumlah dimensi melebihi 203 cm (80 inci): 1 item daripada kadar caj bagasi berlebihan akan dikenakan
 • Jumlah dimensi melebihi 292 cm (115 inci): Kadar caj 2 item bagasi berlebihan akan dikenakan dan boleh diterima sebagai bagasi berdaftar jika ruang tersedia di kabin kargo semasa penerbangan.
Caj untuk Bagasi Terlampau Besar/Terlebih Berat: Semua Caj dalam CAD terpakai secara eksklusif untuk penerbangan yang berlepas dari Kanada
Bagasi Berlebihan Prabayar

Notis Bagasi Berlebihan Prabayar

 • Untuk tiket yang asalnya dikeluarkan di Kanada, caj berlebihan prabayar yang dibayar melalui laman web rasmi CI bagi seluruh perjalanan akan ditukar daripada dolar Kanada kepada mata wang bayaran tersebut dibuat jika pembayaran dilakukan dalam mata wang selain daripada CAD.

Bagasi Terlebih Berat Prabayar (USD) (Terpakai untuk tiket menurut sistem item)
Bagasi Berlebihan Prabayar (CAD) (Terpakai untuk tiket yang dikeluarkan menurut sistem item)

Bagasi berlebihan prabayar boleh menikmati diskaun 15%.

 1. Terma dan syarat:
  (1) Tiket yang anda pegang mestilah sama ada dikeluarkan oleh China Airlines (297) atau Mandarin Airlines (803) (tidak terpakai untuk tiket bayi). Perkhidmatan ini hanya tersedia untuk tiket yang ditempah bagi penerbangan antarabangsa yang dikendalikan oleh CI/AE atau penerbangan antarabangsa perkongsian kod bilateral CI/AE. Perkhidmatan ini tidak terpakai untuk seluruh perjalanan jika penerbangan sambungan anda dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain. Penumpang yang memegang dua tiket berasingan semasa melakukan perjalanan perlu membuat dua pembayaran berasingan untuk perkhidmatan ini mengikut sektor pada tiket masing-masing.
  (2) Peruntukan bagasi berlebihan prabayar hanya boleh digunakan oleh penumpang. Perkongsian atau pemindahan peruntukan bagasi tidak dibenarkan.
  (3) Peraturan dan caj berbeza dikenakan untuk bagasi khas seperti beg yang terlampau besar, bagasi terlebih berat, peralatan sukan, haiwan peliharaan dan bagasi kabin, yang tidak layak menerima peruntukan bagasi berlebihan prabayar.
  (4) Perkhidmatan dalam talian bagi peruntukan bagasi berlebihan prabayar tidak tersedia untuk situasi berikut :
  Untuk berlepas dari atau tiba di lapangan terbang: Tanah Besar China: Fuzhou, Ningbo, Wuxi
 2. Tempoh pembelian dalam talian tersedia: selepas tiket dibeli dan sehingga 4 jam sebelum waktu berlepas yang dijadualkan.
 3. Had Pembelian Bagasi Berlebihan: Setiap penumpang (tidak termasuk bayi tanpa tempat duduk) dibenarkan untuk membuat hanya satu pembelian bagasi berlebihan prabayar bagi setiap sektor. Bilangan maksimum bagasi yang dibenarkan untuk pembelian yang disebutkan di atas ialah lima dan had berat setiap bagasi adalah berbeza-beza mengikut kelas penerbangan sebenar berdasarkan sektor masing-masing.
 4. Perubahan dan Bayaran Balik: Selepas pembelian selesai, tarikh perjalanan dan penerbangan boleh ditukar (hanya untuk tempat asal dan destinasi yang sama). Jika caj bagasi berlebihan prabayar belum digunakan secara keseluruhan, bayaran tersebut boleh dikembalikan tanpa caj. Sila buat pembayaran balik melalui saluran pembelian asal dalam tempoh 2 tahun dari tarikh pembelian. Sebaik sahaja caj bagasi berlebihan prabayar digunakan dan jika bagasi sebenar semasa daftar masuk adalah kurang daripada elaun bagasi prabayar yang dibayar pada asalnya, baki elaun yang tidak digunakan tidak boleh dikembalikan atau digunakan untuk penerbangan yang seterusnya atau penerbangan alternatif.

 • Semua peraturan pengangkutan lain bagi syarikat penerbangan ini akan terpakai untuk Perkhidmatan Bagasi Berlebihan Prabayar.
 • China Airlines berhak untuk mentafsirkan, meminda atau membatalkan perkara yang disebut sebelum ini pada bila-bila masa

Utama > Fly > Prepare for the fly > Baggage >