(Please select preffered language)
Main Content

Manfaat Keahlian SkyTeam

Manfaat Elite

Tingkat keahlian VIP SkyTeam termasuk Elite dan Elite Plus. Jika anda ahli DFP Gold, anda juga boleh menikmati manfaat keahlian Elite SkyTeam; jika anda ahli DFP Emerald atau Paragon, anda juga boleh menikmati manfaat keahlian Elite Plus SkyTeam. Ahli DFP boleh menikmati manfaat keahlian SkyTeam apabila menaiki penerbangan antarabangsa SkyTeam.


Manfaat Elite
Keahlian DFP
Gold

Emerald

Paragon
Tingkat Elite SkyTeamEliteElite Plus
Pilihan Tempat Duduk Awal (Catatan 1)
Senarai menunggu tempahan keutamaan
Senarai menunggu keutamaan lapangan terbang
Daftar masuk keutamaan
Pengendalian bagasi keutamaan-
Jaminan tempat duduk untuk tiket tambang penuh (Catatan 2)-
Peruntukan bagasi tambahan (Catatan 3)
Akses Ruang Istirahat VIP Lapangan Terbang (Catatan 4)-

Untuk lebih banyak keutamaan SkyTeam, sila klik di sini.

China Southern Airlines

China Southern Airlines telah menghentikan keahlian syarikat tersebut dengan SkyTeam. Untuk penerbangan antarabangsa China Southern Airlines yang berlepas dari 1 Januari 2020, manfaat yang berkenaan akan dilaraskan seperti berikut:
 • Untuk penerbangan terkendali diri, manfaat yang disenaraikan di atas tidak terjejas.
 • Untuk penerbangan perkongsian kod China Southern Airlines dengan China Airlines dan Mandarin Airlines, pilihan tempat duduk awal, senarai menunggu tempahan keutamaan, senarai menunggu keutamaan lapangan terbang dan jaminan tempat duduk tiket tambang penuh dikecualikan.
 • Ketika menaiki penerbangan yang dinyatakan di atas, ahli Paragon dan Emerald boleh menjemput seorang lagi penumpang yang menaiki penerbangan yang sama untuk menikmati perkhidmatan ruang istirahat.
 • Untuk penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan oleh China Southern Airlines tetapi dipasarkan oleh penerbangan SkyTeam lain atau syarikat penerbangan lain, semua manfaat di atas tidak akan tersedia.

Catatan

(Sekatan mungkin berbeza bergantung pada pengangkut yang berbeza. Sila hubungi syarikat penerbangan ahli SkyTeam untuk maklumat yang terkini.)

 1. Terpakai untuk penerbangan antarabangsa jarak jauh selama 6 jam atau lebih. (Caj perkhidmatan pilihan tempat duduk mungkin dikenakan ke atas penumpang bergantung pada peraturan syarikat penerbangan.)
 2. Terpakai untuk penerbangan antarabangsa jarak jauh selama 6 jam atau lebih yang ditempah 24 jam sebelum berlepas, dengan kelas tempahan tiket Y.
 3. Peruntukan bagasi tambahan ahli Elite dan Elite Plus SkyTeam:
  (1) Menaiki penerbangan antarabangsa berjadual yang dikendalikan oleh China Airlines dan Mandarin Airlines boleh menikmati:
  • Konsep berat: Ahli Elite + 10kg, Ahli Elite Plus + 20kg. 
  • Konsep item: Ahli Elite / ahli Elite Plus + 1 item. 
  (2) Menaiki penerbangan yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan pekongsi SkyTeam:
       Bergantung pada pengangkut yang beroperasi, sekatan mungkin dikenakan pada syarikat penerbangan atau jadual perjalanan tertentu. Sila hubungi syarikat penerbangan yang beroperasi untuk mendapatkan maklumat lanjut. 
 4. Ahli Elite Plus yang melakukan perjalanan atau bersambung ke/dari penerbangan antarabangsa pada hari yang sama yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan ahli SkyTeam dapat mengakses ruang istirahat VIP lapangan terbang SkyTeam tanpa mengira kelas perjalanan mereka. Akses ruang istirahat akan disediakan hanya di lapangan terbang berlepas dan lapangan terbang pemindahan, bukannya pada ketibaan. Ahli boleh menjemput seorang sahabat ke dalam ruang istirahat VIP (Sahabat mesti menaiki penerbangan SkyTeam).
Utama > Member > Membership & Benefits >