(Please select preffered language)
Main Content

Peraturan Bagasi

Kelas Ekonomi

Kelas Ekonomi

Terpakai untuk tiket di bawah sistem sekeping
Kelas Ekonomi Premium

Kelas Ekonomi Premium

Terpakai untuk tiket di bawah sistem sekeping
Kelas Perniagaan

Kelas Perniagaan

Terpakai untuk tiket di bawah sistem sekeping
Tiket Hadiah

Tiket Hadiah

Peruntukan Bagasi Percuma untuk Tiket Hadiah
Peruntukan Bagasi Percuma tambahan untuk Ahli Paragon, Emerald dan Gold

Peruntukan bagasi percuma untuk kanak-kanak dan Bayi (termasuk mengambil atau tidak mengambil tempat duduk)

 • Sistem Item: Bayi tidak mengambil tempat duduk - 1 item dengan peruntukan berat dan dimensi bagasi yang sama seperti orang dewasa dari kelas perjalanan yang sepadan, peraturan bagasi terlampau besar/terlebih berat dan kadar bagasi berlebihan adalah sama seperti orang dewasa, peraturan bagasi untuk kanak-kanak dan bayi yang mengambil tempat duduk adalah sama seperti orang dewasa.
 • Sistem Berat: Bayi tidak layak mengambil tempat duduk - 10kg, peraturan kadar bagasi terlampau besar/bagasi berlebihan adalah sama seperti orang dewasa, peraturan bagasi untuk kanak-kanak dan bayi yang mengambil tempat duduk adalah sama seperti orang dewasa. (Terpakai untuk tiket yang dikeluarkan oleh CI atau oleh pengangkut pekongsi perkongsian kod kami dengan peruntukan bagasi percuma berdasarkan sistem berat.)
Selain peruntukan bagasi daftar percuma yang disebutkan di atas, sama ada kereta sorong boleh lipat atau kerusi kereta, tetapi bukan kedua-duanya, boleh didaftar masuk secara percuma.

Terma dan Syarat

 • Bagi penumpang yang memegang tiket yang dikeluarkan dalam jadual perjalanan dengan pemindahan di Taiwan (bukan perhentian bermalam), bagasi hendaklah didaftar masuk ke destinasi akhir penumpang tanpa pilihan untuk menuntut bagasi dalam perjalanan. Dalam senario ini, jika penumpang merancang untuk memasuki Taiwan semasa persinggahan, sila pastikan keperluan peribadi dibawa dengan bagasi tangan demi kemudahan peribadi.
 • Pelarasan digunakan pada tiket yang ditempah dalam nombor penerbangan yang dikendalikan oleh CI/AE atau CI/AE syarikat penerbangan yang beroperasi untuk sektor terpanjang dalam perjalanan antara syarikat penerbangan.
 • Penerbangan perkongsian kod CI/AE yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain mungkin berbeza-beza mengikut pengangkut. Jenis Kadar Khas (cth. Buruh/Pelajar/Kelasi dll.) atau tiket tawaran lain yang peruntukan bagasi percuma tambahan telah diberikan adalah berdasarkan maklumat tiket.
 • Liabiliti Bagasi Berdaftar adalah berdasarkan maklumat peruntukan bagasi percuma.
 • Maklumat saiz bagasi:
  • Kelas Ekonomi / Ekonomi Premium / Perniagaan: Jumlah ketiga-tiga dimensi setiap beg tidak boleh melebihi 62 inci (158 cm).
 • Sebarang bagasi berdaftar, (kecuali haiwan peliharaan/alat/peralatan sukan) akan dianggap sebagai bagasi terlampau besar/terlebih berat jika jumlah dimensi dan/atau berat bagasi melebihi had yang ditetapkan dalam peruntukan bagasi percuma. Caj tambahan akan dikenakan untuk bagasi terlampau besar/terlebih berat.


Untuk pengangkutan haiwan peliharaan/alat/peralatan sukan sebagai bagasi berdaftar, sila rujuk bahagian lain Bagasi Khas dan Haiwan Peliharaan laman web ini untuk mendapatkan butiran.

Maklumat Bagasi Berdaftar

Maklumat Bagasi Berdaftar

 • Untuk mengelakkan kerosakan terhadap bagasi anda atau kandungan bagasi sewaktu pengangkutan, kami mengesyorkan supaya anda meletakkan barangan anda di dalam beg pakaian yang bersesuaian.
 • Sila letakkan tag atau label pengenalan yang mengandungi alamat dan nombor telefon pada bagasi anda. Langkah ini akan membolehkan kami mencari bagasi anda jika bagasi hilang.
 • Untuk menjaga barangan milik anda dan mencegah sebarang kehilangan, kerosakan atau kelewatan, China Airlines ingin mengingatkan anda supaya tidak meletakkan item mudah pecah, item mudah rosak atau barangan peribadi yang berharga dan penting (seperti yang dinyatakan di bawah) ke dalam bagasi berdaftar anda.

 • Bagi penumpang yang membawa peranti elektronik yang dipasang bateri litium di dalam bagasi berdaftar, sila pastikan bahawa:
  1. Langkah pencegahan mesti diambil untuk melindungi peranti daripada kerosakan dan mencegah pengaktifan tidak sengaja.  (Dibalut dengan kain/bahan lapik lain atau dibungkus di dalam bungkusan kukuh).
  2. Peranti mesti dimatikan sepenuhnya. (Tidak berada dalam mod tunggu sedia, tidur atau hibernasi).
  Nota: Bateri litium ganti/berasingan yang tidak dipasang di dalam peralatan atau bank kuasa tidak boleh dibawa sebagai bagasi berdaftar. Item tersebut mesti dibawa di dalam bagasi tangan dengan langkah pencegahan diambil untuk melindungi peranti daripada kerosakan dan mencegah pengaktifan tidak sengaja.

 • Untuk mengelakkan kecederaan terhadap pembawa beg, bagasi berdaftar anda tidak boleh melebihi 32 kg (70 paun) bagi setiap beg, khususnya untuk penumpang yang melakukan perjalanan ke dan dari Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Sri Lanka, UAE dan Europah. Peraturan ini mengikut peraturan keselamatan pekerjaan tempatan. Jika bagasi berdaftar anda melebihi 32 kg bagi setiap beg, anda akan diminta untuk mengemas semula beg. Untuk sesetengah item khas yang melebihi 32 kg bagi setiap item, sila hubungi pejabat Tempahan China Airlines untuk mendapatkan pranasihat dan kelulusan sekurang-kurangnya 48 jam sebelum penerbangan berlepas.
 • Jika anda melakukan perjalanan bersambung ke/dari pengangkut lain atau menaiki mana-mana penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain, peruntukan bagasi percuma mungkin berbeza mengikut pengangkut.  Untuk mendapatkan maklumat, rujuk Peraturan Bagasi Antara Syarikat Penerbangan.
Barang berharga dan barang peribadi penting

Barang berharga dan barang peribadi penting

China Airlines tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan, kerosakan atau kelewatan penghantaran barang berharga dan barang peribadi penting berikut yang disertakan di dalam bagasi berdaftar anda:
 • Lukisan, karya seni, barang antik, wang, sekuriti, barang optik, jam, produk bulu haiwan semula jadi
 • Barang kemas, logam/batu berharga, barang perak, barang koleksi, barang pusaka dan item lain yang tidak dapat diganti
 • Peralatan fotografi/audio/video dan item berkaitan, telefon bimbit dan peralatan komunikasi lain
 • Perkakas/perisian komputer dan komponen/peralatan elektronik, peralatan perniagaan
 • Spirit, kunci, ubat, dadah, ortotik (sokongan pembedahan)
 • Manuskrip, cetak biru, fotograf, penerbitan, dokumen rundingan, dokumen perniagaan/peribadi
 • Sampel perniagaan, barangan komersial
 • Pasport dan dokumen pengenalan lain
 • Barang berharga atau komersial serupa yang lain
Utama > Fly > Prepare for the fly > Baggage >