(Please select preffered language)
Main Content

Maklumat untuk Pengembara

Melakukan Perjalanan ke Amerika Syarikat

Notis untuk Penumpang yang Melakukan Perjalanan ke Amerika Syarikat

Mengikut keperluan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (Department of Homeland Security, DHS) A.S., selain memberi perhatian pada dan mematuhi peraturan yang berkenaan, penumpang yang melakukan perjalanan ke Amerika Syarikat juga mesti melengkapkan pemeriksaan keselamatan kedua di hadapan ruang istirahat berlepas 90 minit sebelum menaiki pesawat. 

Keperluan Kuarantin Kemasukan untuk Haiwan, Tumbuhan dan Produk Berkaitan yang Dibawa oleh Penumpang dari China (PDF)


Keperluan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS)

Mengikut keperluan DHS, Sistem Maklumat Penumpang Lanjutan (Advanced Passenger Information System, APIS) memerlukan item utama seperti negara tempat tinggal, tarikh tamat tempoh pasport dan alamat di Amerika Syarikat (tidak perlu bagi warganegara, penduduk tetap A.S. dan penumpang pemindahan yang tinggal selama kurang daripada lapan jam). Untuk mendapatkan maklumat, sila hubungi pusat perkhidmatan pelanggan agensi pelancongan besar atau China Airlines.


Bas Ulang-alik Lapangan Terbang Percuma

Perkhidmatan Bas Ulang-alik Percuma Disediakan oleh China Airlines ke/dari Lapangan Terbang JFK New York. Sila klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Akta Bebas Sekatan Pengangkutan Udara Amerika Syarikat
Peraturan Pemeriksaan Keselamatan Baharu Pihak Berkuasa Penerbangan Awam
Transit dan Pemindahan di Taiwan

Penumpang Transit dan Pemindahan di Taiwan

 1. Oleh sebab peningkatan ketegangan keganasan antarabangsa, negara-negara di seluruh dunia meningkatkan kawalannya atas artikel cecair, gel dan semburan peribadi (yang kemudian daripada ini dirujuk sebagai "LAGs”). Pihak Berkuasa Penerbangan Awam menjemput unit yang berkenaan seperti syarikat penerbangan, kedai bebas cukai, Pejabat Polis Penerbangan dan stesen udara untuk bertemu dan membincangkan langkah kawalan atas LAGs yang dibawa oleh penumpang yang menuju ke luar dan transit (termasuk penumpang pemindahan) pada 29 April 1997. Melalui rundingan dan menggunakan langkah yang diambil oleh Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Australia dan New Zealand sebagai rujukan, langkah berikut dilaksanakan untuk meningkatkan dan mengekalkan keselamatan penerbangan: LAGs yang dibawa oleh penumpang transit dan pemindahan yang menaiki penerbangan antarabangsa di Taiwan tidak boleh dibawa secara peribadi ke pesawat jika LAGs tidak mematuhi peraturan Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (International Civil Aviation Organization, ICAO). (Isipadu satu bekas tidak boleh melebihi 100 ml.) Langkah ini dimulakan atas dasar percubaan pada 16 Mei 1997 dan dilaksanakan secara rasmi pada 1 Jun 1997. 
 2. Langkah kawalan berikut yang dilaksanakan pada 1 Mac 1996 tetap terpakai bagi LAGs yang dibawa oleh penumpang yang menuju keluar:    
  1. Isipadu bekas artikel cecair, gel dan semburan yang dibawa secara peribadi oleh penumpang tidak boleh melebihi 100 ml (100c.c.). 
  2. Semua bekas artikel cecair, gel dan semburan harus dimasukkan ke dalam beg plastik lut sinar yang boleh dikedapkan semula (yang tidak lebih besar daripada 1 liter, dengan kelebaran: 20 cm; panjang: 20 cm). Apabila semua bekas dimasukkan ke dalam beg plastik, beg plastik mesti dikedapkan sepenuhnya.
  3. Penumpang boleh membawa satu sahaja beg plastik yang dinyatakan sebelumnya. Apabila melalui pemeriksaan keselamatan, penumpang mesti mengeluarkan beg plastik tersebut daripada bagasi tangan dan memasukkannya ke dalam bakul untuk pemeriksaan visual dan sinar-X oleh kakitangan keselamatan. 
  4. Selepas dilaporkan kepada kakitangan keselamatan dan diluluskan, artikel yang perlu, termasuk susu/makanan bayi, ubat dan artikel cecair, gel dan semburan yang diperlukan untuk penjagaan perubatan yang dibawa oleh penumpang dan tidak mematuhi peraturan yang disebut di atas tentang isipadu, boleh dibawa naik tanpa sekatan.
Pemeriksaan Keselamatan Kesatuan Eropah

Pemeriksaan Keselamatan Kesatuan Eropah

Berkuat kuasa dari 6 November 2006, kecuali bagi artikel berikut, artikel cecair, gel dan semburan tidak dibenarkan dibawa secara peribadi atau dimasukkan ke dalam bagasi tangan oleh penumpang yang menuju ke luar atau pemindahan dari negara ahli Kesatuan Eropah:

 1. Setiap bekas artikel cecair, gel dan semburan mestilah sama dengan atau kurang daripada 100 ml dan dimasukkan ke dalam beg plastik lut sinar 1 liter yang boleh dikedapkan semula dan melepasi pemeriksaan sinar-X. Setiap penumpang boleh membawa satu beg plastik sahaja. 
 2. Penumpang harus melaporkan artikel yang perlu dibawa kepada kakitangan keselamatan seperti makanan bayi, ubat atau makanan khas. 
 3. Bagi barang bebas cukai yang dibeli dalam penerbangan syarikat penerbangan Eropah atau selepas penumpang melalui titik pemeriksaan pas masuk di lapangan terbang negara ahli Kesatuan Eropah, barang ini harus dibungkus di dalam beg plastik lut sinar yang dikedapkan dan ditandatangani oleh penjual, dengan perakuan penjualan dilampirkan untuk pemeriksaan visual kakitangan keselamatan.
Selain itu, setiap penumpang harus menanggalkan kotnya dan mengeluarkan komputer riba atau peralatan elektronik bersaiz besar dari bagasi tangan untuk pemeriksaan.
Maklumat Penumpang Tempat Duduk Pintu Keluar

Maklumat Penumpang Tempat Duduk Pintu Keluar

Untuk mematuhi peraturan pentadbiran penerbangan awam (CAA), jika anda duduk di baris pintu keluar dan anda tidak memahami Maklumat Penumpang Tempat Duduk Pintu Keluar atau anda tidak mampu membaca, bertutur dalam atau memahami bahasanya atau anda tidak dapat atau tidak mahu membantu prosedur ini, sila maklumi kakitangan di darat/kru kabin untuk pertukaran tempat duduk.