(Please select preffered language)
Main Content

Introduction of In-Town Check-in service at Taoyuan Airport MRT Line (Taipei Main Station & New Taipei Industrial Park Station)

Pengenalan perkhidmatan Daftar Masuk Di Pusat Bandar

Pengenalan perkhidmatan Daftar Masuk Di Pusat Bandar

Laluan MRT Lapangan Terbang Taoyuan menyediakan perkhidmatan Daftar Masuk Di Pusat Bandar di Stesen Utama Taipei dan Stesen New Taipei Industrial Park (dirujuk sebagai "Stesen A1" dan "Stesen A3" selepas ini)! Penumpang boleh mendaftar masuk, mengatur daftar masuk bagasi di Stesen Utama Taipei (Stesen A1) dan Stesen New Taipei Industrial Park (Stesen A3) terlebih dahulu agar mereka boleh melawat tempat-tempat, membeli-belah dan mengadakan mesyuarat perniagaan sebelum menaiki pesawat di lapangan terbang. Perkhidmatan ini bukan sahaja membolehkan anda memendekkan masa beratur dan menunggu giliran di lapangan terbang malah membolehkan anda merancang dan mengawal jadual perjalanan anda dengan lebih berkesan. Anda boleh menikmati perjalanan dengan mudah dan selesa.

 1. Lokasi perkhidmatan
  MRT Lapangan Terbang Taoyuan –
  • Stesen Utama Taipei (Stesen A1)(Alamat: No. 8 Zhengzhou Road, Zhongzheng District, Taipei City).
  • Stesen New Taipei Industrial Park (Stesen A3)(Alamat: No. 37 Wukung Road, Xinzhuang Dist., New Taipei City)

 2. Sasaran perkhidmatan
  Penumpang yang mengambil penerbangan yang dikendalikan oleh China Airlines atau Mandarin Airlines (kecuali penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan dengan syarikat penerbangan lain bagi penerbangan ke Vancouver) yang berlepas dari Lapangan Terbang Taoyuan.

 3. Waktu perkhidmatan
  • Stesen A1: 06:00~21:30
  • Stesen A3: 09:00~16:00


 4. Skop perkhidmatan
  • Perkhidmatan Daftar Masuk Di Pusat Bandar tersedia untuk penumpang yang sama ada melakukan perjalanan dengan Laluan MRT Lapangan Terbang Taoyuan atau tidak.
  • Hanya tersedia untuk penerbangan pada hari yang sama dan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum masa berlepas.
  • Sisi paling panjang untuk bagasi berdaftar tidak boleh melebihi 70CM dan jumlah panjang, lebar dan tinggi tidak boleh melebihi 158CM.
  • Untuk penumpang yang memerlukan bantuan khas, seperti bagasi berlebihan, anugerah naik taraf, korporat, kad precious dan superior, kanak-kanak yang melakukan perjalanan bersendirian, penumpang yang telah membeli tempat duduk kabin untuk bagasi, penumpang yang menggunakan pengusung atau kerusi roda dan sebagainya atau perjalanan kakitangan atas ketersediaan tempat duduk, sila pergi ke Lapangan Terbang Taoyuan untuk melengkapkan daftar masuk.

 5. Perkhidmatan daftar masuk/daftar masuk bagasi
  • Perkhidmatan daftar masuk layan diri: anda juga boleh menggunakan "Kios Daftar Masuk Layan Diri" di Stesen A1/A3 untuk memendekkan masa daftar masuk anda.
  • Daftar masuk bagasi layan diri: Anda boleh menggunakan mesin daftar masuk bagasi layan diri di Stesen A1/A3 untuk mendaftar masuk bagasi anda sendiri.

 6. Notis:
  • Penumpang yang mengaturkan daftar masuk bagasi di Stesen A1/A3 tetapi mahu mengembalikan bagasi yang dihantar melalui konsainan ke Stesen A1/A3 atas apa-apa jua sebab, penumpang mestilah pergi ke Lapangan Terbang Taoyuan untuk melengkapkan prosedur pengembalian dan tuntutan bagasi di kaunter perkhidmatan kami kerana pengangkutan bagasi di Stesen A1/A3 adalah sehala sahaja (dari Stesen A1/A3 ke lapangan terbang).
  • Caj tambahan dikutip daripada penumpang yang membawa bagasi berlebihan. Selepas membayar caj bagasi berlebihan pada kaunter perkhidmatan kami di lapangan terbang, anda akan menerima pas masuk dari kaunter perkhidmatan kami.
  • Sebelum meninggalkan kaunter daftar masuk, sila pastikan bagasi berdaftar anda telah melengkapkan proses penyaringan menggunakan 「Sistem Pertanyaan Status Bagasi」 atau menonton monitor sehingga status dipaparkan selepas pemeriksaan bagasi berdaftar anda selesai.
  • Menurut Akta Transit Laju Massa dan peraturan Keselamatan Penerbangan, jika bagasi berdaftar anda tidak lulus pemeriksaan keselamatan, bagasi berdaftar anda perlu melalui prosedur pemeriksaan semula sebelum bagasi anda boleh diangkut ke lapangan terbang. Terima kasih atas kerjasama anda.  

 7. Laman web rasmi Laluan MRT Lapangan Terbang Taoyuan: http://www.tymetro.com.tw/
Notis perkhidmatan Daftar Masuk Bagasi Layan Diri di Stesen A1

Notis perkhidmatan Daftar Masuk Bagasi Layan Diri

 1. Harap maklum bahawa perkhidmatan Daftar Masuk Bagasi Layan Diri hanya menerima bagasi. Item lain seperti karton, payung, beg galas, bagasi tangan, kereta sorong bayi tidak diterima untuk perkhidmatan ini.
 2. Jika bagasi anda mengandungi barang mudah pecah atau item berharga yang memerlukan pengendalian khas, sila pergi ke lapangan terbang untuk melengkapkan daftar masuk.
 3. Penumpang yang membawa bagasi terlalu besar atau terlebih berat, sila pergi ke lapangan terbang untuk melengkapkan daftar masuk.
 4. Jika maklumat frequent flyer tidak diberikan semasa anda membuat tempahan, anda disyorkan untuk memberikan nombor keahlian apabila anda membuat tempahan untuk melindungi hak keahlian anda.
 5. Sila pergi ke lapangan terbang untuk melengkapkan daftar masuk apabila perkhidmatan Daftar Masuk Bagasi Layan Diri tidak tersedia.
  Sila rujuk sekatan sistem yang berikut:
  (1) Apabila perjalanan anda termasuk sektor Domestik. Kecuali untuk penerbangan sambung melalui laluan AS.
  (2) Apabila sektor perjalanan anda melebihi tiga transit dari bandar berlepas ke destinasi (IAITU TPE-HKG-DEL-AMS-CPH).
  (3) Jika anda menggunakan berbilang tiket untuk perjalanan anda.
  (4) Apabila daftar masuk antara syarikat tidak tersedia disebabkan oleh ralat sistem dsb.
 6. Sebagai peringatan, semua penumpang yang tiba di Amerika Syarikat mestilah mendapatkan bagasi berdaftar mereka dan lulus pemeriksaan kastam di tempat kemasukan pertama.
 7. Untuk meminimumkan masa menunggu anda untuk menaiki pesawat, penumpang yang menggunakan Kios Daftar Masuk Layan Diri atau perkhidmatan Daftar Masuk Bagasi Layan Diri, sila hubungi kakitangan di darat untuk pemeriksaan dokumen yang berkaitan selepas tiba di lapangan terbang.
Special Assistance

Special Assistance

For the provision of more complete and suitable services, please check-in at the counters of China Airlines / Mandarin Airlines at Taoyuan Airport if you belong to one of the following groups; If any further question please contact Customer service for more information. 


 • Passengers on a wheelchair.
 • Passengers on a stretcher.
 • Children traveling alone.
 • Adolescents traveling alone who have purchased pickup services.
 • Passengers who purchased cabin seats for baggage.
 • Deportees with the companion of guards.
 • Deportees without the companion of guards.
 • Passengers carrying their own portable oxygen generators.
 • Passengers in need of oxygen generators provided by the carrier.
 • Passengers carrying service animals (seeing-eye dogs and emotional service animals).
 • Passengers carrying live animals on the flight.
 • Passengers with checked baggage with the longest side exceeding 70CM and the sum of length, width and height exceeding 158CM (such as cartons, cellos, windsurfing equipment, bicycles, golf equipment, etc.).


Remarks: Wheelchair passengers may proceed the self-service check-in at Taipei Main Station (A1 Station) & New Taipei Industrial Park Station (A3 Station), however, wheelchair service is only available at Taoyuan Airport .

Q&A

Q&A

Please check here for more detail.