(Please select preffered language)
Main Content

Penebusan Bagasi Berlebihan

Prosedur Penebusan

Ahli yang menaiki penerbangan China Airlines atau Mandarin Airlines boleh menebus mileage mereka yang boleh digunakan di kaunter daftar masuk di lapangan terbang untuk membayar sebahagian atau semua caj bagasi berlebihan jika bagasi berdaftar mereka melebihi peruntukan bagasi. Ahli yang layak perlu mengisi "Surat Keizinan untuk Potongan Mileage" untuk membenarkan potongan mileage. 

Mileage penebusan bagasi berlebihan adalah berdasarkan unit 1 kg dan mileage penebusan yang diperlukan bagi setiap kilo berlebihan diringkaskan seperti berikut:

Mileage yang diperlukan untuk sektor

Mileage yang diperlukan untuk sektor
Laluan (mengikut sektor)Unit Berat E/BMileage yang diperlukan
Antara dua tempat di Asia (tidak termasuk DEL/RGN) v.v.1 kg1,200 miles
TWN/DEL v.v.1 kg4,400 miles
TWN/RGN v.v.1 kg2,400 miles
TWN/AUS v.v.
1 kg4,400 miles
TWN/EUR v.v.
1 kg8,800 miles
Catatan: Contohnya SIN/NRT, 1kg E/B akan dikenakan sebanyak 2,400 miles kerana terdapat dua sektor, iaitu SIN/TPE (1,200 miles / 1kg E/B) dan TPE/NRT (1,200 miles / 1kg E/B).

Nota penting:

  • Keistimewaan ini hanya terpakai untuk bagasi berdaftar bagi penerbangan yang dikendalikan sepenuhnya oleh China Airlines atau Mandarin Airlines dari tempat berlepas ke destinasi (juga terpakai untuk laluan sektor TWN/HKG yang berlepas dari Taiwan, berhenti di Hong Kong dan menyambung penerbangan ke Tanah Besar China). Penerbangan perkongsian kod yang tidak dikendalikan oleh China Airlines atau Mandarin Airlines dan penerbangan carter dikecualikan daripada keistimewaan ini.
  • Penebusan bagasi berlebihan adalah berdasarkan unit 1 KG (konsep berat) / 1 PC (konsep item).
  • Peruntukan bagasi sistem item untuk Kelas Ekonomi Premium dan Kelas Ekonomi ialah 28 kg dan 23 kg. Sekiranya berat setiap item melebihi 23 kg tetapi kurang daripada 32 kg, caj sebanyak USD 80 (atau amaun yang sama dalam mata wang tempatan) perlu dibayar untuk berat berlebihan dan ahli boleh membayar dengan 12,000 mileage.
  • Keistimewaan ini tidak boleh dibayar balik setelah mileage ditebus dan bagasi didaftar masuk. Hanya jika pelanggan yang berdaftar masuk perlu membatalkan penerbangan atau memindahkan penerbangan kepada syarikat penerbangan lain berikutan perubahan penerbangan, mileage yang telah ditebus boleh dibayar balik. Keistimewaan penebusan bagasi berlebihan dengan mileage tidak terpakai untuk ahli yang membuat pemindahan kepada syarikat penerbangan lain.
Utama > Member > Redeem Miles >