(Please select preffered language)
Main Content

Kisah Rekaan

Ilham NexGen

Pada tahun 2014, China Airlines melancarkan program NexGen (Generasi Baharu) bersama pasukan rekaan bertaraf dunia yang diketuai oleh Ketua Pereka Ray Chen. Semua hiasan dalaman kabin, pinggan mangkuk meja klasik dan kemudahan dalam penerbangan bagi pesawat baharu serta pakaian seragam direka semula serta beberapa perkhidmatan inovatif dilancarkan untuk mengukuhkan imej jenama. China Airlines telah menggarap nilai teras “Kreativiti Budaya, Teknologi, Perlindungan Alam Sekitar, Semangat Berkobar dan Kepercayaan” untuk mempersembahkan kehandalan kreativiti budaya dan estetik gaya hidup Taiwan di pentas antarabangsa dan membolehkan pengembara merasai pengalaman China Airlines yang jauh berbeza melalui rangkaian global kami.
A321 Cabin

Introduction to A321neo Cabin

Signifying an evolution of the China Airlines brand, the design of the A321neo cabin maintains the visual foundation of Asian aesthetics. This combination showcases the unique natural landscapes and deep emotional connection between customers and the airline.

The use of persimmon wood grain within the cabin entryways of its new generation fleets of B777 and A350 aircraft, creates an instantly recognizable feature to passengers that is unique to the China Airlines cabin experience.On the new A321neo cabin, this persimmon wood is combined with a natural stone finish that has a crafted application of gradient colors supplemented with reflective metallic screen-printing. Flying inspires and awakens our imagination and is the beginning of a journey. China Airlines uses the oriental persimmon metaphorically as a byword of “everything is wishfulness", while also using the meaning of butterfly in local pronunciation of "Fu Dia" meaning to bless every arriving passenger to have a wonderful journey.

As customers board the plane, they will be taking their first step into a cabin that has been designed and inspired by the sights and experiences of a walk through the landscapes. The journey begins at the entryway, with a picturesque mountain landscape filled with forests, butterflies, and shimmering light. When entering the business class cabin the inspired journey continues, drawing influences from a mountain teahouse, with a sense of calmness and an atmosphere of elegance. The journey then moves through nature into a vibrant city for the economy cabin. The energy and visual excitement of the city has inspired a new economy cabin design concept that offers customers a series of surprises and storytelling through a combination of its color palette, surfaces, and delightful functionality.

Kabin A350

Pengenalan kepada Kabin A350

Hiasan dalaman A350 mewarisi hiasan dalaman kabin NexGen 777 dengan tema estetik Asia. Penumpang akan dapat mengenali kabin unik China Airlines apabila melihatnya daripada kemasan besar ira kayu pisang kaki. Anda akan rasa selesa seperti di rumah apabila melihat rekaan yang dikenali. Melangkah masuk ke kabin ini, anda bukan hanya melangkah masuk ke alam sekitar, tetapi juga melangkah masuk ke tempat duduk selesa yang ditutupi dengan linen yang lembut dan kulit yang licin. Di tempat duduk ini minda dan tubuh anda boleh merasa selesa dan keresahan semasa menaiki penerbangan banyak berkurangan.

China Airlines mempunyai sejarah yang gemilang tetapi sentiasa berusaha untuk meningkatkan prestasinya. Sebagai syarikat penerbangan yang kaya dengan modal insan yang terkumpul sejak dahulu lagi, rekaan kabin baharu ini menggabungkan kreativiti untuk memberi kabin sentuhan kemesraan dan hospitaliti yang sesuai. Pisang kaki, buah yang pokoknya merupakan simbol ucapan selamat, melambangkan ucapan selamat menempuh perjalanan yang menyenangkan kepada setiap penumpang. Selain kemasan ira kayu, kabin juga dilitupi karpet gelap dengan imej geometri buah pisang kaki. Di antara setiap tempat duduk dalam setiap kabin, anda akan menemui rekaan jahitan metalik daripada bahan yang berbeza-beza serta lapisan kedua yang tersembunyi berwarna biru diraja. Perincian kecil ini menyimpang daripada rekaan satu warna tradisional. Dilihat dari jauh, pertembungan warna kelabu gelap dan merah jambu dalam kelas ekonomi bukan sahaja membawa tenaga ke dalam kabin tetapi juga sebagai simbol bunga plum China Airlines yang berkembang mekar. Dilihat dari dekat, anda akan menemui kesan estetik Song China di dalam kabin dan di tempat duduk anda. Kejutan kecil menanti ada di merata tempat! 12 jenis pencahayaan suasana di seluruh kabin, digabungkan dengan perincian kesan lapisan lingkaran cahaya, akan menawarkan pengalaman menaiki penerbangan yang berbeza kepada penumpang!

Menaiki penerbangan ialah pengalaman yang bukan sekadar membawa imaginasi yang indah tetapi juga merupakan permulaan sebuah perjalanan. Kami telah mentafsir semula metafora tertua dengan kreativiti kontemporari di dalam kabin A350, dengan harapan agar setiap penumpang dapat merasai perubahan kami.

Kabin 777

Pengenalan kepada Kabin 777

Rekaan tiga kabin menghasilkan tiga senario ilmiah dinasti Song yang konsisten: Kabin Kelas Perniagaan ialah bilik bacaan ilmiah, dengan lampu malam untuk membaca; kabin Kelas Ekonomi Premium ialah akademi di pergunungan, damai dan halus; dan kabin Kelas Ekonomi ialah cendekiawan dalam masyarakat, selesa dan menyenangkan. Apabila memasuki kabin, anda dengan segera akan merasakan suasana ilmiah unik Dinasti Song China Airlines melalui rekaan kabin yang menampilkan estetik Dinasti Song secara halus, kru kabin yang lemah-lembut dan anggun serta pelbagai jenis peranggu untuk makan dan minum yang diilhamkan oleh perkakas Dinasti Song. Penggunaan dan penyampaian estetik kabin ini menonjolkan unsur terpilih yang berbeza daripada sebelum ini dan melambangkan jenama China Airlines yang baharu dengan cemerlang. Dengan ini, kami dapat mencapai keseimbangan yang sempurna antara estetik klasik dan teknologi moden serta menyampaikan suasana rekaan yang konsisten dan semangat jenama NexGen untuk menampilkan imej “Kreativiti Budaya, Teknologi dan Perlindungan Alam Sekitar” dengan sepenuhnya. Kami menjangkakan setiap penumpang akan merasai warisan semangat berkobar dan keyakinan ini melalui ruang kabin dan prosedur perkhidmatan baharu kami.

Ruang Istirahat Sky

Ruang Istirahat Sky A350/777

Penerbangan bukan lagi hanya cara untuk bergerak. Penerbangan bukan sahaja membawa kepada pertukaran budaya antara Barat dan Timur tetapi juga membimbing pengembara ke arah impian mereka. Kami mendapati bahawa pengalaman penerbangan yang indah adalah impian yang paling diharapkan oleh orang. Oleh itu, kami mendapat idea untuk mewujudkan sesuatu buat kali pertama dalam industri penerbangan Taiwan dengan membina Ruang Istirahat Sky dalam penerbangan yang membolehkan pertukaran sajian dan budaya perjalanan yang berbeza-beza dari Taiwan dan kawasan lain berlaku sambil terus mengembara ke seluruh dunia. Dalam ruang kabin yang menampilkan suasana yang senyap, ringkas, ilmiah dan sederhana, China Airlines dengan bangga mempersembahkan budaya makanan tempatan yang beraneka di Taiwan. Kami mengunjungi pelbagai kawasan di Taiwan dari semasa ke semasa untuk mencari produk istimewa yang ditanam atau dimasak di Taiwan dan memilih teh gunung Taiwan yang asli, kopi barat beraroma yang lemak, pastri pelengkap untuk kudapan. Kisah di sebalik penghasilan produk ini dicetak pada kotak pembungkusnya, membolehkan anda mempelajari tentang Taiwan sambil mencuba makanan Taiwan. Selain itu, kadangkala kami menyajikan kudapan yang paling biasa. Sebagai santapan rohani, kami bekerjasama dengan Eslite Bookstore untuk memilih buku bulanan dengan topik tertentu dan memberi pelancong maklumat tentang destinasi penerbangan kami, membolehkan anda mengetahui lebih lanjut tentang budaya dan kisah tempatan Taiwan.

Sidang Media untuk Pakaian Seragam Baharu

Mencipta Semula Fesyen Cheongsam Baharu

Pakaian seragam baharu ini direka oleh William Chang, pemenang 11 Anugerah Golden Horse untuk Kostum Terbaik dan calon Oscar untuk Rekaan Kostum Terbaik, dalam penglibatan singkat pertamanya di luar sektor filem. Pakaian seragam ini menampilkan gabungan unsur tradisional dan kontemporari serta bergaya dan klasik pada masa yang sama. William Chang telah membuat rekaan Cheongsam untuk watak wanita dalam banyak filem untuk menggambarkan kelembutan dan kesederhanaan wanita Asia, yang konsisten dengan keanggunan pakaian seragam China Airlines sebelum ini. Kerjasama merentas bidang yang terbaru ini telah mencetuskan banyak idea inovatif.  Menampilkan blok warna yang berbeza-beza dalam keseimbangan yang unik untuk menghasilkan sorotan visual, pakaian seragam baharu ini merupakan luahan rekaan kontemporari. Rekaannya mengekalkan bentuk Cheongsam tradisional tetapi menggabungkan konsep dan penampilan fesyen moden. Hasilnya menjadikan potongan nampak lebih menarik dan memberi kedua-dua pemakai lelaki dan wanita penampilan yang bertenaga. Kefungsian ditekankan supaya kakitangan udara dan darat boleh mengangkat tangan mereka atau menunduk ke bawah dengan mudah, meningkatkan kecekatan mereka di tempat kerja. Kefungsian kasut formal juga dipertimbangkan dengan penekanan diberikan kepada keselesaan dan keperluan untuk berdiri dalam tempoh masa yang lama iaitu ciri tugas kakitangan udara. Kasut terbahagi kepada kasut tumit tinggi untuk perjalanan dan kasut bertapak rata untuk kerja. Rekaannya terdiri daripada jalur hiasan berwarna biru dan kasut berwarna biru nilam yang membayangkan warna korporat China Airlines. Kasut ini melengkapi pakaian seragam secara keseluruhan dan memastikan penampilan yang konsisten dan berkualiti tinggi.

Utama > About Us >