(Please select preffered language)
Main Content

Keperluan Khas Lain

bayi

Bayi

 • Takrif: bayi ditakrifkan sebagai penumpang berumur bawah 2 tahun (pada tarikh menaiki pesawat).
 • Bayi baru lahir, yang berumur lebih daripada 14 hari dan ditemani oleh orang dewasa, boleh melakukan perjalanan dalam penerbangan syarikat kami. Atas faktor kesihatan, kami tidak menerima bayi baru lahir dalam tempoh 14 hari bagi mana-mana penerbangan dalam apa-apa jua keadaan. 
 • Bilangan basinet yang kami sediakan untuk bayi dalam penerbangan adalah terhad (kecuali model A321neo). Basinet disediakan dan hanya boleh digunakan untuk bayi berukuran kurang daripada 71cm/28 inci dan berat kurang daripada 11kg/24.2 paun. 
 • Penumpang yang melakukan perjalanan bersama bayi diberikan keutamaan untuk duduk di tempat duduk sekat yang mempunyai lebih banyak ruang untuk meletakkan basinet. 
 • Kami menggalakkan anda untuk membuat permintaan bagi basinet semasa anda menempah tiket bayi kerana bilangan basinet dan tempat duduk sekat dalam pesawat adalah terhad dan ditawarkan berdasarkan siapa cepat dia dapat.
 • Jika bayi melakukan perjalanan dengan orang dewasa dan tidak duduk di tempat duduk, bayi akan dikenakan tambang bayi.
 • Jika seorang penumpang dewasa melakukan perjalanan dengan dua orang bayi, satu tiket tambang kanak-kanak mesti dibeli untuk tempat duduk yang digunakan. (Sila hubungi pegawai tempatan CI atau agensi pelancongan untuk membeli tiket tersebut) Bayi mesti duduk di tempat duduk keselamatan.  Sila rujuk Tempat Duduk Keselamatan Kanak-kanak di bawah untuk arahan lanjut tentang spesifikasi dan penggunaan tempat duduk keselamatan.

Kanak-kanak

Kami menggunakan istilah “budak” atau “kanak-kanak” untuk merujuk kepada pengembara yang berumur 2 tahun ke atas tetapi berumur bawah 12 tahun. Tiket tambang kanak-kanak mesti dibeli untuk kanak-kanak yang melakukan perjalanan dalam penerbangan kami. Kanak-kanak juga mesti ditemani pengembara dewasa. Tambang dewasa terpakai bagi kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke atas.

 • Dasar Penggunaan Sistem Pengekangan Kanak-kanak
 1. Tempat duduk pengembara dewasa yang menemaninya mesti berada betul-betul di sebelah sistem pengekangan kanak-kanak (child restraint system, CRS).
 2. CRS mesti dipasang pada tempat duduk dengan tali pinggang keledar sepanjang tempoh penerbangan.
 3. CRS harus dipasang menghadap ke buritan jika berat pengembara yang menggunakan CRS kurang daripada 9 kg (20 paun) dan menghadap ke hadapan jika berat pengembara yang menggunakan CRS ialah 9-18 kg (20-40 paun).
 4. Kanak-kanak yang duduk di tempat duduk yang beratnya melebihi 18 kg (40 paun) tidak boleh menggunakan CRS.
 • Spesifikasi Sistem Pengekangan Kanak-kanak yang Boleh Diterima China Airlines
 1. Mematuhi standard pengilangan kebangsaan A.S. dan mesti mempunyai label perakuan padanya yang menyatakan kesesuaiannya untuk digunakan di dalam kenderaan pengangkutan darat dan pesawat. Sila lihat Ilustrasi Label Perakuan untuk contoh.
 2. CRS yang dikilangkan di negara/rantau lain mesti mempunyai label padanya yang menyatakan kepatuhan pada standard keselamatan kebangsaan negara/rantau tersebut atau label yang menyatakan bahawa CRS mematuhi standard PBB.
 3. CRS yang layak digunakan pada setiap masa di dalam pesawat mestilah dilengkapi tali pengekang dalaman, bahagian belakang dan tempat duduk yang kukuh serta mempunyai label yang diluluskan seperti di bawah.
 • Spesifikasi untuk Penggunaan Tali Pinggang Keselamatan Kanak-kanak 
 1. Berat: 22 - 44 paun (10 - 20 kg)
 2. Tinggi: bawah 100 cm (40 in)
 • Ilustrasi Label Perakuan

   
 • Tempat Duduk yang Ditetapkan: Tempat duduk tanpa tali pinggang keledar beg udara yang:
  Jenis Pesawat / No. Tempat Duduk / KelasKelas Perniagaan Premium /
  Kelas Perniagaan
  Kelas Ekonomi PremiumKelas Ekonomi
  B777-300ERCRS tidak boleh diperuntukkan kepada semua tempat duduk kelas perniagaanHanya tempat duduk 30A/E/F/K disyorkan untuk memasang CRS.Tempat duduk di tepi tingkap (kecuali 40A,K/60A,K) disyorkan untuk memasang CRS. Tempat duduk 40-72E disyorkan untuk memasang CRS.
  A350-900CRS tidak boleh diperuntukkan kepada semua tempat duduk kelas perniagaanHanya tempat duduk 30E/31A/31K disyorkan untuk memasang CRS.Tempat duduk di tepi tingkap (kecuali 61A,K) disyorkan untuk memasang CRS. Tempat duduk 40-75E disyorkan untuk memasang CRS.
  A330-300Semua tempat duduk di tepi tingkap disyorkan untuk memasang CRS.TiadaTempat duduk di tepi tingkap (kecuali 7A,K/27A,K) disyorkan untuk memasang CRS. Tempat duduk 8-39E,F dan 40-44E disyorkan untuk memasang CRS.
  A321 neoSemua tempat duduk di tepi tingkap disyorkan untuk memasang CRS.Tempat duduk di tepi tingkap (kecuali 49A,K/50A,K) disyorkan untuk memasang CRS.
  B737-800Semua tempat duduk di tepi tingkap disyorkan untuk memasang CRS.Tempat duduk di tepi tingkap (kecuali 16A,K/17A,K) disyorkan untuk memasang CRS.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkhidmatan pilihan tempat duduk sistem pengekangan kanak-kanak kami, sila hubungi jabatan tempahan kami.

icon_uncompanied_minors

Kanak-kanak Sendirian

China Airlines menyediakan perkhidmatan untuk kanak-kanak sendirian, maka anda tidak perlu bimbang jika anak anda perlu melakukan perjalanan bersendirian.  Perkhidmatan ini diberikan kepada penumpang muda berumur antara 5 tahun hingga 12 tahun yang melakukan perjalanan tanpa diiringi ibu bapa atau penjaga yang sekurang-kurangnya berumur 18 tahun.

 • Untuk mendapatkan perkhidmatan ini, ibu bapa atau penjaga yang sah mestilah menandatangani Keizinan & Pelepasan Pengangkutan Kanak-kanak Sendirian dan melampirkan salinan kad ID atau pasport mereka serta dokumen yang boleh membuktikan hubungan mereka dengan kanak-kanak sendirian tersebut (seperti Daftar Isi Rumah atau salinannya).
 • Caj perkhidmatan untuk kanak-kanak sendirian adalah pada kadar tambang dewasa. Tempahan untuk kanak-kanak sendirian mestilah dibuat sekurang-kurangnya 72 jam sebelum berlepas.
 • Sila ambil perhatian: 
  1. Kanak-kanak sendirian tidak akan diterima untuk membuat perjalanan dalam kelas perniagaan.  Sila hubungi pejabat tempahan kami untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkhidmatan kanak-kanak sendirian.
  2. Tambang FIT dewasa dengan RBD W/U/Y/B/M dikenakan pada tiket UM. Tiket TIKET HADIAH/AD/ID dikecualikan daripada permohonan perjalanan UM.

Tambang untuk Kanak-kanak Bawah Umur yang Tidak Ditemani
icon_Accompanied_Minor

Kanak-kanak Bawah Umur yang Ditemani

 • Untuk tiket kanak-kanak bawah umur (berumur 8-12 tahun) yang ditempah di dalam kabin yang berbeza dengan penumpang dewasa yang menemani mereka (berumur 18+) boleh diterima sebagai Kanak-kanak Bawah Umur yang Ditemani.
 • Tarikh Kuat Kuasa: Bagi tiket yang dikeluarkan pada/selepas 01 OKT 2017

Penumpang Remaja

Bantuan Khas untuk Penumpang Remaja

Penumpang remaja yang tidak ditemani yang berumur atas 12 dan bawah 18 tahun boleh membangkitkan keperluan bantuan di lapangan terbang dan menjelaskan bayaran sewajarnya. China Airlines kemudian akan membantu mereka menyelesaikan prosedur di lapangan terbang.

Penerbangan Berkenaan
1.    Penerbangan Antarabangsa Tetap China Airlines/Mandarin Airlines.  Ini tidak berkenaan bagi penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain.
2.    Peraturan berbeza-beza merentasi syarikat penerbangan. Jika penumpang akan dipindahkan kepada penerbangan lain, perkhidmatan kami akan berhenti apabila kami mengiringi mereka ke kaunter pemindahan kepada penerbangan lain
3.    Sila ambil perhatian bahawa peraturan perjalanan kanak-kanak bawah umur adalah berbeza-beza bergantung pada peraturan negara seperti Filipina dan Vietnam, sila hubungi kami sebelum membeli tiket.
Jenis Tiket yang Berkenaan
Semua tiket tersedia untuk tempahan.
Permohonan1.    Selepas mengesahkan tempahan tiket mereka, penumpang harus memfailkan permohonan 24 jam sebelum berlepas.
2.    Penumpang remaja yang telah membeli tiket di Internet harus memfailkan permohonan 24 jam sebelum berlepas dan mengikut arahan kakitangan perkhidmatan tentang cara menjelaskan bayaran.
Bayaran dan Jumlah
1.    USD $75 untuk setiap perjalanan sehala (termasuk transit ke pesawat China Airlines di tempat persinggahan tanpa masuk ke negara transit).
2.    Penumpang mesti menjelaskan bayaran di kaunter tiket China Airlines sebelum berlepas.
Pembatalan dan Bayaran Balik
1.    Penumpang mesti memfailkan permohonan pembatalan sebelum berlepas dan bayaran perkhidmatan 20% akan ditolak daripada jumlah bayaran balik.
2.    Untuk pembatalan selepas berlepas, tiada bayaran balik akan diberikan.

expectant_mother

Ibu Hamil

 • Demi keselamatan penerbangan dan kesihatan penumpang, penumpang yang hamil perlu memaklumi kakitangan tempahan kami tentang tarikh jangkaan bersalin, kehamilan seorang atau berbilang dan pengesyoran tegas bahawa semua penumpang hamil membawa rekod perubatan pranatal mereka yang mengandungi maklumat yang diperlukan semasa melakukan perjalanan.
 • Penumpang hamil yang melanggar peraturan atau menyerahkan maklumat palsu mungkin menyebabkan gangguan ketara dan kos yang banyak terhadap syarikat penerbangan dan penumpang lain. China Airlines berhak mendapatkan kembali kos (termasuklah tetapi tidak terhad pada lencongan penerbangan, tuntutan kelewatan dll.) menerusi tindakan undang-undang
 • Penumpang hamil yang tempoh kehamilannya melebihi 28 minggu perlu menghubungi Pusat Tempahan China Airlines untuk mendapatkan kelulusan perubatan dan mengesahkan tempahan dengan menyerahkan dokumen yang diperlukan sekurang-kurangnya 2 hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu dan cuti umum) sebelum memulakan perjalanan: Borang Kelulusan Perubatan, Perakuan Perubatan (yang mengandungi maklumat berkaitan tarikh jangkaan bersalin, kehamilan tunggal atau berbilang).
 • Borang Kelulusan Perubatan dan Perakuan Perubatan perlu ditandatangani oleh ahli obstetrik dan bertarikh dalam tempoh 10 hari sebelum penerbangan berlepas; contohnya, jika tarikh berlepas ialah 29 Mac, tarikh keluaran "Borang Kelulusan Perubatan" dan "Perakuan Perubatan" mestilah bertarikh selepas 20 Mac (termasuk).
 • Untuk penerbangan pergi balik atau berterusan yang berada dalam tempoh dua minggu sebelum tarikh berlepas, kelulusan penerbangan boleh diluluskan dengan permohonan awal dengan permohonan penerbangan berlepas. Jika penerbangan pergi balik atau berterusan adalah lebih daripada 2 minggu, penumpang perlu menyerahkan semula borang dengan dokumen perubatan yang dikemas kini untuk mendapatkan kelulusan.
 • Kami akan menerima penumpang yang telah melengkapkan permohonan dan mendapatkan kelulusan daripada pejabat perubatan kami dengan kehamilan berbilang tanpa komplikasi sehingga 31 minggu + 6 hari.
 • Kami akan menerima penumpang yang telah melengkapkan permohonan dan mendapatkan kelulusan daripada pejabat perubatan kami dengan kehamilan tunggal tanpa komplikasi sehingga 35 minggu + 6 hari.
 • Demi keselamatan penerbangan dan kesihatan penumpang, kami mengehadkan penumpang hamil daripada melakukan perjalanan jika mereka hamil lebih 36 minggu bagi kehamilan tunggal atau tempoh kehamilan melebihi 32 minggu bagi kehamilan berbilang.
 • Perjalanan selepas melahirkan anak: CAL tidak akan sengaja membawa ibu yang baru bersalin dalam tempoh 14 hari selepas kelahiran disebabkan kebimbangan kesihatan.

Pengusung

 • Untuk penjagaan penumpang yang mesti kekal dalam posisi berbaring semasa penerbangan, China Airlines boleh menyediakan perkhidmatan pengusung dalam penerbangan dengan caj (kecuali jenis pesawat ERJ).
 • Penumpang yang ingin mengembara menggunakan pengusung dalam penerbangan perlu mendapatkan kelulusan daripada jabatan perubatan kami sebelum berlepas dengan menyerahkan Perakuan Perubatan yang dikeluarkan oleh doktor rawatan yang berkelayakan dan bertarikh dalam tempoh 10 hari sebelum penerbangan berlepas; Ringkasan Perubatan atau carta perubatan tambahan diperlukan jika penumpang menerima prosedur pembedahan atau telah dimasukkan ke hospital dalam tempoh 2 minggu yang lalu; contohnya, jika tarikh berlepas ialah 29 Mac, maka tarikh "Borang Kelulusan Perubatan" dan "Perakuan Perubatan" dikeluarkan mestilah bertarikh selepas 20 Mac (terangkum).
 • Penumpang yang menggunakan pengusung mesti diiringi oleh sekurang-kurangnya seorang dewasa yang sihat dari segi fizikal (pengiring perubatan jika dianggap perlu oleh China Airlines) untuk memberikan penjagaan semasa penerbangan. Pengiring mesti duduk di sebelah penumpang pengusung.
 • Untuk mematuhi Peraturan Kawalan Penyakit Berjangkit Taiwan, kami akan menyerahkan semua dokumen perubatan penumpang pengusung yang masuk bersama permohonan kelulusan imigresen/kastam khas kepada Pusat Kawalan Penyakit (Centre of Disease Control, CDC) Taiwan.
Nota:
 1. Penumpang pengusung hanya akan diterima di dalam Kabin Kelas Ekonomi.
 2. Penumpang yang memerlukan bantuan pengusung dalam penerbangan mesti menyerahkan permohonan lengkap dengan menghubungi syarikat perniagaan China Airlines tempatan atau pejabat tempahan Taiwan sekurang-kurangnya 2 hari bekerja Taiwan (kecuali hujung minggu dan cuti umum) sebelum tarikh berlepas yang dirancang.

Peralatan Perubatan Elektronik Mudah Alih

Penumpang yang perlu membawa peralatan perubatan elektronik (seperti penjana oksigen, peranti sedut, respirator alat dsb.) di dalam pesawat disebabkan keadaan kesihatan mesti menghubungi pejabat tempahan syarikat kami sekurang-kurangnya 48 jam sebelum berlepas untuk menerangkan keadaan penumpang serta melengkapkan prosedur notifikasi lanjutan. Berikut ialah catatan utama berkenaan dengan membawa peralatan perubatan elektronik mudah alih ke dalam pesawat (tidak terpakai untuk jenis pesawat ERJ dan penerbangan perkongsian kod yang tidak dikendalikan oleh China Airlines):

 • Sila maklumi China Airlines tentang sebarang peralatan perubatan elektronik mudah alih yang akan anda bawa masuk ke dalam pesawat sekurang-kurangnya 48 jam sebelum berlepas. Sila ikut arahan kakitangan perkhidmatan untuk melengkapkan semua prosedur yang perlu. 
 • Isi Borang Kelulusan Perubatan yang ditandatangani oleh doktor berlesen dan bertarikh dalam tempoh 10 hari sebelum penerbangan berlepas. Penumpang perlu ditemani kakitangan perubatan atau orang dewasa yang mampu mengendalikan dan memasang peralatan perubatan yang dibawa masuk ke dalam pesawat. Sebagai contoh, jika tarikh berlepas ialah 29 Mac, maka tarikh "Borang Kelulusan Perubatan" dikeluarkan mestilah bertarikh selepas 20 Mac (termasuk).
 • Jenama dan model peralatan perubatan mesti diiktiraf oleh Jadual Peralatan Perubatan Di Dalam Pesawat China Airlines [disahkan melalui Keperluan dan Konsep Teknikal untuk Penerbangan (Requirement and Technical Concepts for Aviation, RTCA)].
 • Mengecas peralatan di dalam pesawat adalah tidak dibenarkan, bateri ganti mesti dibawa menaiki pesawat mengikut peraturan China Airlines. Selain itu, peralatan mesti memenuhi peruntukan dalam Peraturan Pengangkutan Udara Barangan Berbahaya.
 • Peralatan perubatan pengusung penumpang mesti dipasang di bawah pengusung di bahagian bawah kerusi. Peralatan perubatan untuk penumpang tanpa pengusung mesti dipasang di bahagian bawah kerusi hadapan. Peralatan perubatan tersebut mesti dipasang dengan tali pinggang keledar yang dipanjangkan.
 • Alat pelembap yang disambungkan kepada peranti perubatan boleh digunakan di dalam pesawat. Wap atau dupa yang dikeluarkan daripada alat pelembap peribadi atau pembersih udara adalah dilarang.
 • Sila lengkapkan prosedur daftar masuk secepat mungkin pada tarikh anda akan menaiki pesawat dan sampai awal di pintu masuk agar kakitangan lapangan terbang mempunyai masa yang cukup untuk membuat pengaturan untuk anda. 
 • Penumpang juga harus mematuhi peraturan negara destinasi tentang peranti perubatan elektronik mudah alih, jika ada.

Extra Seat Service

When do you need Extra Seat Service?

 1. When you feel more relief and comfortable if the adjacent seat is vacant.
 2. When you feel you need extended seat belt is more suitable than standard seat belt for you.
All above features can be visibly found through the Extra Seat Service. Please contact our Customer Service Center or branch offices should you need this service.

Utama > Fly > Prepare for the fly > Special Assistance > Keperluan Khas Lain