(Please select preffered language)
Main Content

Bantuan Khas

※ Berkenaan dengan penerbangan antarabangsa China Airlines/Mandarin Airlines sahaja. Untuk penerbangan perkongsian kod, sila rujuk peraturan pengangkut yang beroperasi.
Bantuan Lapangan Terbang

Bantuan Lapangan Terbang

Kebanyakan lapangan terbang yang kami terbang masuk dan keluar darinya dilengkapi Sistem Maklumat Penerbangan. Kakitangan lapangan terbang kami akan memaklumi penumpang melalui siaran tentang maklumat masuk ke pesawat dan kejanggalan penerbangan. Kami mengesyorkan agar penumpang yang kurang upaya atau mempunyai masalah pendengaran/penglihatan menyampaikan keperluan khas mereka terus kepada pekerja kami di setiap titik pertemuan di seluruh lapangan terbang.


Kebanyakan lapangan terbang yang kami terbang masuk dan keluar darinya dilengkapi jambatan jet dan lif bantuan penumpang (passenger assist lift, PAL) untuk membantu penumpang kurang upaya naik dan turun dari pesawat. Kami mengesyorkan agar anda menghubungi kami secepat mungkin sebelum melakukan perjalanan untuk membiasakan diri dengan kemudahan untuk orang kurang upaya di lapangan terbang destinasi anda.


Keutamaan Pengaturan Tempat Duduk Sebelum Berlepas

Untuk memberi anda keselesaan maksimum, kami akan mengaturkan agar penumpang kurang upaya duduk di tempat duduk di sebelah lorong yang mudah diakses atau tempat duduk yang dilengkapi tempat letak tangan yang boleh digerakkan.


Tatarajah tempat duduk mungkin berbeza merentasi jenis pesawat. Sila pergi ke Panduan Kabin dan lihat setiap jenis Pelan Tempat Duduk pesawat untuk maklumat.

Bantuan Dalam Penerbangan

Bantuan Dalam Penerbangan

 1. Semua jenis pesawat dilengkapi dengan kerusi roda dalam pesawat untuk kemudahan penumpang kurang upaya bergerak di antara tempat duduk dan tandas. 
 2. Pramugari akan menawarkan bantuan kepada penumpang kurang upaya untuk pergi ke/dari tempat duduk semasa naik dan/atau turun dari penerbangan; mengambil atau meletakkan bagasi tangan atau peranti bantuan lain; dan pergi ke/dari tandas semasa penerbangan.

  Pramugari tidak dibenarkan memberikan bantuan untuk makan, bantuan di dalam tandas atau bantuan di tempat duduk dengan fungsi membuang air besar dan/atau air kecil serta perkhidmatan perubatan. Jika penyakit anda memerlukan orang lain memberi anda penjagaan jenis ini, kami mengesyorkan agar anda mengaturkan seorang jururawat menemani anda

Tandas Berkelengkapan untuk Penumpang Kurang Upaya

Semua pesawat kami dilengkapi tandas untuk penumpang kurang upaya, yang dipasang dengan loceng perkhidmatan, susur tangan dan lantai antigelincir di dalamnya. Sesetengah pesawat mempunyai tandas 60 inci lebih panjang atau dipasang dengan langsir untuk membantu penumpang kurang upaya. Sila pergi ke Panduan Kabin dan lihat setiap jenis Pelan Tempat Duduk pesawat untuk maklumat.

Hidangan Khas

Kami menawarkan pesanan awal hidangan khas untuk tetamu dengan keperluan diet keagamaan atau kesihatan; kami juga memberikan hidangan khas untuk vegetarian, bayi dan kanak-kanak kecil. Sila pilih hidangan daripada senarai Hidangan Khas China Airlines 24 jam sebelum penerbangan berlepas dan sila hubungi pejabat tempahan tempatan China Airlines, kami akan berusaha sedaya-upaya mengaturkannya untuk anda.

Untuk ketaktoleranan makanan dan keperluan diet perubatan khas, untuk memastikan pengalaman makan yang selamat, tawaran hidangan khas mungkin berbeza-beza bergantung pada ketersediaan katering rantau.

Tempahan Kerusi Roda dan Perkhidmatan Konsainan

Untuk memastikan perkhidmatan kami boleh memenuhi keperluan keadaan anda yang sebenar, kakitangan kami mungkin akan bertanya beberapa soalan kepada anda. (Contohnya: Bolehkah anda bergerak sendiri tanpa sebarang bantuan? Berapa jauhkah anda dapat berjalan? Bolehkah anda naik turun tangga tanpa sebarang bantuan?)

 1. Penumpang yang telah menempah kerusi roda boleh menghubungi kakitangan kami untuk mendapatkan kerusi roda apabila mereka tiba di lapangan terbang. Penumpang juga boleh menggunakan kerusi roda mereka sendiri untuk pergi ke pintu masuk. 
 2. Penumpang yang menggunakan kerusi roda elektronik harus mengkonsainkan kerusi roda elektronik apabila mendaftar masuk di lapangan terbang. 
 3. Syarikat kami menyediakan kerusi roda am untuk menaiki pesawat. Kami menyediakan perkhidmatan yang sama di destinasi transit dan ketibaan. Syarikat kami akan menyediakan perkhidmatan konsainan kerusi roda percuma kepada penumpang yang membawa kerusi roda mereka sendiri, tanpa mengira sama ada kerusi roda itu manual atau elektronik. Memandangkan kemudahan dan statut pembatasan lapangan terbang domestik dan antarabangsa adalah berbeza, jika kerusi roda anda tidak dapat dihantar ke pintu masuk dari apron pada masa ketibaan, kami akan menghantarnya ke bahagian tuntutan bagasi sebagai keutamaan. Kami juga akan menyediakan kerusi roda tersebut selepas anda tiba di terminal dan seterusnya menemani anda ke bahagian tuntutan bagasi dan membantu anda pergi ke kerusi roda berdaftar dan bagasi anda.

Bateri Kerusi Roda

Bateri kerusi roda atau peranti pergerakan anda mesti lulus ujian yang dinyatakan dalam Seksyen 38.3 dalam Bahagian III Manual PBB bagi Ujian dan Kriteria. Bateri Li-ion untuk kerusi roda:

 • Jika bateri boleh dialih keluar:
 1. Bateri boleh dibiarkan dan tidak dikeluarkan tetapi mestilah ditebat dan diputuskan sambungan dengan kerusi roda, kemudian dikirimkan melalui konsainan.
 2. Bateri yang dikeluarkan diletakkan di dalam bekas bateri dan dibawa naik ke pesawat di dalam bagasi tangan. Setiap kapasiti bateri tidak boleh melebihi 300 W/H.
 3. Selain bateri kerusi roda, bateri li-ion gantian dengan kapasiti kurang daripada 300 W/H atau dua bateri li-ion dengan kapasiti kurang daripada 160 W/H setiap satu dibenarkan di dalam bagasi tangan.
 • Jika bateri li-ion tidak boleh dialih keluar: Bateri mesti ditebatkan dan dinyahsambung dari kerusi roda, kemudian dikirimkan melalui konsainan.
 • Jika kelengkapan perubatan mudah alih mengandungi bateri li-ion, bawa perakuan bateri bersama anda. Oleh sebab sesetengah negara mempunyai peraturan yang berbeza, kami mencadangkan agar anda menghubungi pejabat tempahan tempatan kami terlebih dahulu untuk aturan yang lebih baik.

Prosedur Kelulusan Perubatan

Penumpang yang melakukan perjalanan dengan mana-mana keadaan berikut harus melengkapkan MEDIF semasa membuat tempahan. Penumpang perlu mendapatkan kelulusan daripada jabatan perubatan China Airlines di Taiwan. Sila serahkan semua permohonan dan dokumen lengkap sekurang-kurangnya dua hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu dan cuti) sebelum tarikh berlepas penerbangan. Borang Kelulusan Perubatan dan Perakuan Perubatan mestilah bertarikh dalam tempoh 10 hari sebelum tarikh penerbangan berlepas yang dijadualkan. Ringkasan Perubatan atau carta perubatan tambahan diperlukan untuk penumpang yang menerima prosedur pembedahan atau telah dimasukkan ke hospital dalam tempoh 2 minggu. (Jika tarikh berlepas ialah 29 Mac, “Borang Kelulusan Perubatan” & “Perakuan Perubatan” mestilah bertarikh selepas 20 Mac.)
 1. Penyakit yang dihidapi baru-baru ini, rawatan di hospital, kecederaan, pembedahan atau keadaan perubatan sedia ada yang tidak stabil.
 2. Penumpang yang keadaan perubatannya memerlukan bekalan oksigen, pengusung, pengiring perubatan atau rawatan semasa dalam penerbangan.
 3. Penumpang yang mungkin perlu menggunakan peralatan atau instrumen perubatan dalam penerbangan.
 4. Sebarang keadaan perubatan yang akan menyebabkan penumpang tidak dapat menyempurnakan penerbangan dengan selamat, tanpa memerlukan bantuan perubatan yang luar biasa semasa penerbangan, dianggap tidak boleh diterima untuk perjalanan udara.

Perkhidmatan Penumpang Cacat Penglihatan

 1. Memastikan semua penumpang benar-benar tahu tentang perkara berikut sebelum berlepas
  • Dilarang merokok.
  • Had penggunaan alat elektrik.
  • Penggunaan tali pinggang keledar, termasuk arahan tentang cara memasang dan membuka tali pinggang keledar.
  • Lokasi pintu keluar kecemasan.
  • Lokasi dan penggunaan sebarang alat apungan kecemasan yang diperlukan.
  • Lokasi dan penggunaan topeng oksigen.
  • Kelengkapan kecemasan lain yang disediakan untuk kegunaan individu atau kegunaan bersama.

 2. Kru kabin akan menjalankan taklimat bagi kandungan yang terpilih mengikut keadaan sebenar penumpang. Kandungan Taklimat:
  • Lokasi dan penggunaan tali pinggang keledar.
  • Lokasi dan penggunaan topeng oksigen.
  • Lokasi dan penggunaan jaket keselamatan.
  • Dua pintu keluar terdekat dan bilangan baris dari pintu keluar (hadapan dan belakang).
  • Menerangkan kepada penumpang tersebut, sekiranya pengosongan kecemasan perlu dilakukan; penumpang perlu mengikut arahan yang diberi oleh kru kabin zon yang bertugas untuk bergerak ke pintu keluar.
  • Menerangkan semua penumpang perlu meninggalkan pesawat dengan segera apabila pengosongan perlu dilakukan. Jika penumpang tidak dapat meninggalkan pesawat sendiri, kru kabin atau PSP akan membantu mereka. Untuk penumpang cacat penglihatan: Gunakan topeng oksigen dan jaket keselamatan dalam Kit Demo untuk menyampaikan taklimat; membawanya berjalan dari tempat duduknya ke pintu keluar lazimnya adalah cara paling mudah untuk membantu penumpang tersebut. Arahan Keselamatan Versi Buta harus dirujuk kepada penumpang.

 3. Apabila membimbing penumpang cacat penglihatan:

  Kru kabin menyampaikan arahan lisan sebelum memberikan bantuan atau perkhidmatan kepada penumpang tersebut.
  Komunikasi yang berkesan dengan penumpang mesti dicapai.
  • Kru kabin berdiri di hadapan penumpang, tepuk bahagian belakang tangan penumpang dengan lembut agar penumpang tersebut dapat memegang lengan kru kabin.
  • Maklumkan tentang halangan di hadapan.
  • Arahkan penumpang tersebut ke tempat duduk dengan meletakkan tangan penumpang pada tempat letak tangan atau bahagian belakang tempat duduk agar penumpang dapat duduk sendiri dengan mudah.
  • Bantu penumpang duduk dengan tali pinggang terpasang dan perkenalkan kemudahan tempat duduk dan kawasan sekeliling mengikut arah penumpang menghadap dan tandas terdekat.

  Semasa penerbangan
  Pengurus Kabin dan kru kabin memberikan perkhidmatan, bantuan dan penjagaan yang secukupnya dalam penerbangan.
  • Bantu penumpang yang mengalami kecacatan fizikal, penumpang dewasa atau kakitangan perubatan yang menemaninya untuk memindahkan penumpang ke atau dari tempat duduk penumpang.
  • Tanya penumpang dewasa atau kakitangan perubatan yang menemaninya , jika ada, tentang waktu hidangan makanan yang sesuai dan sebarang keperluan khas daripada penumpang tersebut sebelum menghidangkan makanan.
  • Bantu dengan penggunaan kerusi roda dan alat bantuan di atas pesawat untuk membolehkan penumpang bergerak ke dan dari tandas.

anjing perkhidmatan

Anjing Perkhidmatan

Anjing perkhidmatan dilatih secara individu untuk bekerja atau menjalankan tugas bagi kepentingan individu yang berstatus kurang upaya. Berdasarkan jenis anjing perkhidmatan dan laluan penerbangan, China Airlines dan Mandarin Airlines menerima anjing perkhidmatan yang terlatih untuk mengiringi penumpang kurang upaya di dalam kabin bagi penerbangan antarabangsa tanpa mengenakan caj. Penumpang yang melakukan perjalanan dengan anjing perkhidmatan dinasihati untuk menghubungi talian penting perkhidmatan pelanggan kami dan menyerahkan permintaan sekurang-kurangnya 48 jam sebelum penerbangan berlepas. Sila rujuk peraturan penerimaan dan dokumen yang diperlukan berikut.
Jenis Anjing Perkhidmatan / Laluan PenerbanganLaluan Berkenaan / Dokumen yang Diperlukan
Penerbangan ke dan dari Amerika Syarikat
(termasuk Guam dan Hawaii, serta jadual perjalanan ke dan dari Amerika Syarikat dengan segmen transit CI/AE lanjutan melalui Taiwan)
Semua jadual perjalanan kecuali penerbangan ke dan dari Amerika Syarikat
Bantuan Perubatan
Bagi anjing perkhidmatan yang terlatih seperti daging pemandu, anjing pendengaran atau anjing pembantu perubatan yang memberikan bantuan kepada individu dengan kecacatan penglihatan, pendengaran atau fizikal lain.
Melakukan perjalanan di dalam kabin tanpa caj
Dokumen yang Diperlukan:
1. Borang Pengangkutan Udara Haiwan Perkhidmatan USDOT
2. Borang Pengakuan Penyesuaian Haiwan Perkhidmatan USDOT (Untuk masa penerbangan lebih lama daripada 8 jam.)
Melakukan perjalanan di dalam kabin tanpa caj
Dokumen yang Diperlukan:
1. Borang pengisytiharan anjing perkhidmatan
Bantuan Psikiatri
Bagi anjing perkhidmatan yang terlatih untuk membantu pemegang mereka yang kurang upaya termasuklah kecacatan deria, psikiatri, intelektual atau mental lain.
Pengangkutan dalam palka kargo
Melakukan perjalanan sebagai haiwan peliharaan dan perlu diangkut dan dikendalikan sebagai bagasi berdaftar dengan caj tambahan
 
 
Notis Permohonan
 1. China Airlines dan Mandarin Airlines hanya menerima daging perkhidmatan bagi penerbangan antarabangsa.
 2. Anjing perkhidmatan dilatih secara individu untuk bekerja atau menjalankan tugas bagi kepentingan individu yang berstatus kurang upaya, dan anjing perkhidmatan mestilah dilatih untuk bertingkah laku dengan baik di tempat awam dan mengikut arahan. Anjing lain yang tidak layak sebagai anjing perkhidmatan mestilah melakukan perjalanan sebagai haiwan peliharaan dan perlu diangkut sebagai bagasi berdaftar dengan caj tambahan.
 3. Penumpang diwajibkan untuk memenuhi keperluan transit dan kemasukan haiwan yang berkaitan dan mendapatkan semua dokumen yang diperlukan untuk anjing perkhidmatan.
 4. Anjing perkhidmatan mesti diberikan vaksin pencegahan jangkitan rabies, tidak terdedah kepada rabies serta bebas daripada perosak dan penyakit yang boleh membahayakan orang atau kesihatan awam.
 5. Anjing perkhidmatan mestilah dipasangkan abah-abah, diikatkan tali cawat, atau ditambat atau berada di dalam rumah anjing pada setiap masa dan mesti dapat dimuatkan pada paha atau di ruang kaki penumpang di dalam pesawat. Jika tidak, penumpang mungkin akan diminta untuk membeli tempat duduk tambahan. Sekiranya didapati tingkah laku anjing perkhidmatan yang mengganggu pada bila-bila masa sepanjang perjalanan dan tidak dibetulkan atau dikawal, China Airlines dan Mandarin Airlines berhak untuk menolak pengangkutan atau menuntut kerugian dan kerosakan yang disebabkan oleh anjing perkhidmatan, mengikut budi bicara kami yang munasabah.
 6. Atas sebab keselamatan, penumpang yang melakukan perjalanan dengan anjing perkhidmatan tidak dibenarkan untuk duduk di baris pintu keluar.
 7. Untuk mengelakkan penjualan haiwan secara haram, China Airlines dan Mandarin Airlines hanya akan menerima permohonan untuk anjing perkhidmatan yang sama bagi rekod tempahan penumpang yang sama.
 8. Haiwan sokongan emosi dianggap sebagai haiwan peliharaan dan mesti diangkut sebagai bagasi berdaftar dengan kos tambahan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang Dasar Haiwan Peliharaan kami di sini.
 9. Peraturan di atas hanya terpakai untuk jadual perjalanan yang melibatkan penerbangan antarabangsa yang dikendalikan oleh CI/AE. Peraturan berbeza daripada syarikat penerbangan lain mungkin terpakai jika penerbangan perkongsian kod atau pengangkut lain terlibat dalam jadual perjalanan penuh.

Utama > Fly > Prepare for the fly > Special Assistance