(Please select preffered language)
Main Content

Maklumat Permohonan Visa

 • Keperluan visa dibuat oleh pegawai setiap negara atau rantau dan boleh dilaraskan untuk pelbagai keadaan. Oleh itu, negara dan rantau mungkin mempunyai syarat dan keperluan visa yang berbeza bagi orang dengan kewarganegaraan yang berbeza apabila mengeluarkan visa untuk keluar/masuk dan transit. Maklumat visa berikut adalah untuk rujukan sahaja. Sebelum membeli tiket dan memulakan perjalanan, penumpang perlu:

  1. Mendapatkan nasihat institusi dan agensi yang menggubal undang-undang, peraturan dan dasar yang berkenaan serta Kastam, agensi dan institusi lain yang berkenaan secara terperinci atau menyemak laman web institusi dan agensi yang disebut sebelum ini bagi semua negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan untuk memahami dan mengesahkan peruntukan yang berkuat kuasa bagi negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan berkenaan keperluan visa dan dokumen lain.
  2. Untuk maklumat dokumen, keperluan agensi dan institusi kerajaan yang disebut sebelum ini harus digunakan.


  Sila sediakan dokumen perjalanan anda berdasarkan maklumat yang anda peroleh daripada agensi dan institusi kerajaan untuk memastikan perjalanan anda lancar.

 • Jika anda melanggar undang-undang tempatan, peraturan, arahan dan dasar negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan anda kerana anda tidak dapat menyediakan dokumen perjalanan yang sah dan akibatnya anda tidak dapat menaiki penerbangan, melakukan transit atau ditolak daripada masuk/keluar atau dihantar balik kerana anda dihalang oleh mana-mana organisasi, agensi, institusi kerajaan yang berkenaan, Kastam atau institusi, agensi atau organisasi lain, China Airlines tidak akan bertanggungjawab dan menanggung sebarang kerugian.

1. Penumpang yang Menuju ke Luar dengan Pasport ROC (Republik China)

 • Maklumat Permohonan Visa

  Anda boleh mencari maklumat permohonan visa dan maklumat tempatan negara lain dalam laman web Biro Hal Ehwal Konsul, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri. Dalam laman web tersebut, anda boleh memilih negara destinasi anda dan mencari maklumat yang berkaitan.

 • Negara dengan Dasar Penepian Visa atau Visa atas Ketibaan

  Negara termasuk EU, Kanada dan UK telah memberikan keistimewaan penepian visa kepada pelawat yang memegang pasport ROC. Untuk maklumat berkenaan dengan negara yang telah memberikan keistimewaan penepian visa dan visa atas ketibaan, sila rujuk maklumat penepian visa atau visa atas ketibaan dalam laman web Biro Hal Ehwal Konsul, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri.

 • Berkuat kuasa dari 1 November 2012, pemegang pasport ROC boleh masuk ke A.S. tanpa visa. Untuk kebolehgunaan Program Penepian Visa dan maklumatnya, sila rujuk bahagian Program Penepian Visa A.S. dalam laman web Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan penerangan Program Penepian Visa dalam laman web Institut Amerika di Taiwan.

2. Kemasukan ke ROC (Republik China)

 • Warga asing (kecuali penduduk Hong Kong, Macau dan China) boleh menyemak maklumat visa masuk dan penepian visa dalam laman web Biro Hal Ehwal Konsul, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri berkenaan dengan kemasukan ke Taiwan.

 • Penduduk yang lahir di Hong Kong atau Macau serta penduduk Hong Kong dan Macau yang lahir di China dan pernah pergi ke Taiwan:
  1. Visa dalam talian percuma: Anda boleh memilih “permohonan dalam talian untuk permit kemasukan ke ROC bagi penduduk Hong Kong dan Macau” dalam laman web Biro Hal Ehwal Konsul, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan mencetaknya sendiri. Sila baca notis dengan teliti.
  2. Visa atas ketibaan: Anda boleh memohon visa atas ketibaan daripada Agensi Imigresen Kebangsaan di lapangan terbang atau pelabuhan marin ketibaan.
  3. Penduduk Hong Kong dan Macau yang tinggal di Tanah Besar China dan melakukan perjalanan ke Taiwan buat kali pertama: anda mesti membuat permohonan kepada Perkhidmatan Perjalanan Chung Hwa. Masa yang diperlukan untuk menyelesaikan proses ini adalah kira-kira satu bulan. Sila rujuk agensi pelancongan untuk masa yang tepat dan sila beri diri anda masa secukupnya untuk proses tersebut.

 • Penduduk China
  1. Untuk penduduk China, sila semak laman web Agensi Imigresen Kebangsaan untuk peraturan berkenaan dengan kemasukan ke Taiwan.
  2. Anda boleh memuat turun Permohonan Permit Kemasukan ke Taiwan bagi Pemegang Pasport China daripada laman web Agensi Imigresen Kebangsaan jika anda perlu membuat permohonan untuk masuk/keluar ke/dari Taiwan.

3. Penduduk China yang transit di Taiwan

 • Penumpang perlu menyediakan semua dokumen sah termasuk tetapi tidak terhad kepada pelbagai dokumen sah (cth. pasport sah, Permit Perjalanan Tanah Besar untuk Penduduk Hong Kong dan Macau, Permit Perjalanan Tanah Besar untuk Penduduk Taiwan, Permit Perjalanan Taiwan untuk Penduduk Tanah Besar, Permit Masuk dan Keluar Taiwan atau dokumen sah lain yang diperlukan oleh undang-undang, peraturan dan dasar menurut keperluan agensi, institusi dan organisasi yang berkenaan), visa transit dan dokumen lain. Sila semak dengan institusi/agensi yang menggubal undang-undang, peraturan dan dasar yang berkenaan di negara dan rantau yang terlibat dalam jadual perjalanan anda serta Kastam dan agensi serta institusi lain yang berkenaan untuk dokumen sah khusus yang anda perlukan untuk perjalanan anda atau semak laman web institusi dan agensi yang tersebut untuk maklumat dan pengesahan.
 • Penerbangan kami ke dan dari Auckland dan Christchurch, termasuk persinggahan di Australia (Sydney, Brisbane atau Melbourne). Pemegang pasport China harus mendapatkan visa transit Australia sebelum berlepas ke Auckland dan Christchurch. Sila hubungi pejabat rasmi luar negara Australia yang terdekat untuk mendapatkan maklumat.

4. Notis Khas

 • A.S. menggunakan Sistem Elektronik untuk Kebenaran Perjalanan (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) untuk permohonan dalam talian. Pengembara di bawah Program Penepian Visa (Visa Waiver Program, VWP) ke A.S. Mesti melengkapkan permohonan dalam laman web ESTA sebelum berlepas.

 • Notis untuk eTA Kanada:
  Penumpang yang tidak memerlukan eTA:
  1. Warganegara A.S./warganegara Kanada/penumpang dengan kewarganegaraan tetap Kanada/penumpang dengan dokumen perjalanan untuk penduduk tetap Kanada.
  2. Pemegang kad hijau A.S. tidak memerlukan eTA apabila masuk ke Kanada melalui laut atau darat.
  3. Pelajar dan pekerja sementara (dari negara yang perlu memohon eTA): Jika anda memperoleh visa pelajar atau visa kerja selepas 1 Ogos 2015 dan ingin meninggalkan atau pulang ke Kanada melalui perjalanan udara.
  4. Pemegang visa Kanada.
  Penumpang yang memerlukan eTA:
  1. Warganegara negara di bawah program penepian visa Kanada
  2. Pemegang kad hijau A.S. dan tiba di Kanada melalui udara
  3. Pelajar dan pekerja sementara (dari negara yang perlu memohon eTA): Jika anda memperoleh visa pelajar atau visa kerja sebelum 1 Ogos 2015 dan ingin meninggalkan atau pulang ke Kanada melalui perjalanan udara

5. Maklumat Penumpang Lanjutan (Advance Passenger Information, API)

Kami mengumpul pelbagai maklumat peribadi daripada penumpang yang melakukan perjalanan ke Australia, Kanada, China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Belanda, UK, A.S. dan sebagainya. Maklumat Penumpang Lanjutan (API) termasuk maklumat yang diberikan pada pasport atau dokumen perjalanan serta maklumat lain. Kami mengumpul pelbagai maklumat peribadi daripada penumpang yang melakukan perjalanan ke Australia, Kanada, China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Belanda, UK, A.S. dan sebagainya. Maklumat Penumpang Lanjutan (API) termasuk maklumat yang diberikan pada pasport atau dokumen perjalanan serta maklumat lain. Penumpang yang melakukan perjalanan ke A.S. juga harus memberikan alamat penginapan pertama mereka di A.S. Alamat yang ditentukan dalam API akan dihantar kepada biro pentadbiran masuk dan keluar di destinasi anda. API termasuk kandungan lajur yang boleh dibaca oleh mesin pada pasport:
 • Nama Pertama dan Nama Keluarga
 • Tarikh Lahir dan Jantina
 • ID Pasport
 • Negara yang Mengeluarkan Pasport
 • Tarikh Luput Pasport
 • Kewarganegaraan
 • Tempat Menetap (hanya berkenaan untuk pengembara ke A.S.)
 • Alamat Tempat Tinggal (hanya berkenaan untuk pengembara ke A.S.) Alamat mestilah termasuk nombor rumah/nama hotel, nama jalan, nama bandar/pekan, singkatan nama negeri dan kod zip.

6. Dasar NZeTA untuk penduduk negara Penepian Visa

Dari 1 Oktober 2019, Pelawat tertentu dan penumpang transit ke New Zealand mesti mempunyai Kebenaran Perjalanan Elektronik New Zealand (New Zealand Electronic Travel Authority, NZeTA) dan membayar Levi Pelancongan dan Pemuliharaan Pelawat Antarabangsa sebelum melakukan perjalanan ke New Zealand.
 
 • Dasar NZeTA diperlukan untuk perjalanan dari 1 Oktober 2019 untuk penduduk negara Penepian Visa. Sistem permintaan NZeTA akan disediakan dari Julai 2019.

 • Penumpang harus meminta NZeTA mereka dahulu sebelum melakukan perjalanan ke New Zealand. Masa hingga 72 jam mungkin diperlukan untuk meluluskan NZeTA. Penumpang yang tidak memiliki NZeTA apabila mereka mendaftar masuk untuk penerbangan mereka tidak akan dibenarkan menaiki penerbangan.

 • Anda tidak memerlukan NZeTA untuk melakukan perjalanan ke New Zealand jika anda:
  1. sudah memiliki visa New Zealand yang sah
  2. warganegara New Zealand yang melakukan perjalanan dengan:
   a. pasport New Zealand atau
   b. pasport asing dengan endorsan — contohnya, yang mengatakan bahawa anda penduduk tetap atau warganegara New Zealand
  3. warganegara Australia yang melakukan perjalanan dengan pasport Australia.
 
Kos NZeTA:
 • NZD$9 untuk permintaan yang diserahkan menggunakan aplikasi mudah alih Imigresen NZ
 • NZD$12 untuk permintaan yang menggunakan borang laman web Imigresen NZ.
 • Kos IVL NZD$35 untuk setiap orang yang melakukan perjalanan ke New Zealand dan dicaj dalam urus niaga yang sama dengan NZeTA
 • NZeTA dan IVL sah untuk berbilang lawatan dan sah sehingga 2 tahun.
 
 
 
Utama > Fly > Prepare for the fly > Immigration >