(Please select preffered language)
Main Content

Imigresen

Keperluan Daftar Masuk

Untuk memastikan proses menaiki penerbangan berjalan lancar, sila peruntukkan masa yang mencukupi untuk daftar masuk, pemeriksaan keselamatan, pemeriksaan imigresen dan/atau prosedur kastam.

Waktu operasi kaunter daftar masuk dan waktu bersedia untuk menaiki penerbangan China Airlines adalah berbeza-beza di lapangan terbang yang berlainan. Secara umumnya, anda dinasihati untuk mendaftar masuk dua jam sebelum waktu berlepas yang disenaraikan pada jadual waktu penerbangan. Walau bagaimanapun, di sesetengah lapangan terbang yang sibuk, contohnya, lapangan terbang di Amerika Syarikat, prosedur berkenaan adalah ketat. Oleh itu, anda mungkin perlu mendaftar masuk tiga jam sebelum waktu berlepas atau lebih awal. Kami mengesyorkan anda mendaftar masuk sekurang-kurangnya satu jam sebelum masa berlepas yang dijadualkan.

Jika anda mempunyai keperluan atau pertimbangan khas (contohnya, jika anda kanak-kanak sendirian atau penumpang kurang upaya, hilang pendengaran/penglihatan, membawa bagasi yang menghalang laluan tempat duduk atau menggunakan kerusi roda), anda dinasihati untuk mendaftar masuk dua jam sebelum waktu berlepas yang dinyatakan pada jadual waktu penerbangan agar kami mempunyai masa yang mencukupi untuk memenuhi keperluan anda

Mendaftar masuk tepat pada masanya adalah sangat penting. Jika tidak, tempat duduk yang anda tempah mungkin akan dibatalkan atau anda mungkin tidak dapat menaiki pesawat dengan lancar.

Untuk Maklumat Kaunter Daftar Masuk dan Terminal di Lapangan Terbang, sila klik di sini.


Langkah Berjaga-jaga Daftar Masuk

 1. Tiket Penerbangan
  • Penggunaan tiket penerbangan mestilah mematuhi peraturan China Airlines. Tiket penerbangan ialah kontrak. Jangan letakkan tanda atau ubah suai tiket penerbangan anda; jika tidak, tiket penerbangan akan dianggap tidak sah. Sila sahkan bahawa nama pada tiket penerbangan sama dengan nama pada pasport. Jika anda membeli e-tiket, sila bawa resit e-tiket anda untuk diperiksa oleh kakitangan kaunter. 
  • Nota: Harga tiket penerbangan berbeza-beza mengikut masa luar musim/musim puncak, tarikh penerbangan dan bahagian tempahan tiket. Sila sahkan bahawa tempahan anda sepadan dengan tiket penerbangan anda supaya anda tidak perlu menghadapi kesulitan.2
 2. Dokumen Perjalanan
  • Sila ambil perhatian bahawa anda perlu mempunyai pasport apabila anda membuat perjalanan ke negara lain. Malah, sesetengah negara mempunyai keperluan tertentu bagi tempoh kesahan pasport.
  • Kecuali pasport, keperluan visa, dokumen perjalanan atau permit masuk berbeza-beza mengikut negara yang anda masuki. Jika anda tidak menyediakan dokumen perjalanan anda, anda mungkin akan menghadapi kesulitan dalam perjalanan anda atau anda mungkin akan ditolak dan dihantar pulang selepas tiba di destinasi anda.
  • China Airlines tidak bertanggungjawab atas perbelanjaan yang terpaksa ditanggung akibat ditolak daripada masuk kerana dokumen yang tidak betul atau sebab peribadi penumpang. 
 3. Bagasi Berdaftar dan Bagasi yang Menghalang Laluan Tempat Duduk
  • Sila sahkan bahawa bagasi anda mempunyai tanda pengenalan atau tag nama. Anda boleh mendapatkan tag nama daripada mana-mana kaunter China Airlines di lapangan terbang. Sila tulis nama anda dalam bahasa Inggeris dengan betul dan jelas pada tag nama tersebut dan lampirkan pada bagasi anda. Lebih penting lagi, anda mestilah membawa ubat, dokumen perjalanan dan barang berharga anda bersama anda.
  • Sebelum anda keluar, sila rujuk peruntukan bagasi yang dinyatakan pada tiket penerbangan. Anda mestilah menjelaskan bayaran untuk bagasi yang melebihi peruntukan ini. Jika anda mempunyai penerbangan pemindahan kemudiannya, sila beritahu kakitangan daftar masuk. Umumnya, bagasi anda boleh dihantar terus ke destinasi anda. Untuk memastikan penerbangan yang selamat dan memenuhi keperluan kemudahan kabin, saiz dan berat bagasi tangan dihadkan. Jika perlu, bagasi anda mestilah diperiksa oleh pegawai kastam atau kerajaan
  • Untuk mematuhi peraturan kerajaan setiap negara dan menyokong tindakan pemuliharaan kepelbagaian biologi antarabangsa, jangan bawa hidupan liar yang menyalahi undang-undang dan sila bekerjasama memerangi perdagangan hidupan liar yang menyalahi undang-undang.

Selepas anda selesai mendaftar masuk, kami menasihati anda agar

 • Memastikan maklumat (seperti nama, penerbangan dan destinasi) pada pas masuk adalah betul.
 • Memastikan anda menerima resit bagasi berdaftar dengan maklumat dan destinasi yang betul.
 • Memastikan dokumen perjalanan, tiket penerbangan bagi segmen penerbangan yang seterusnya dan semua keratan dikembalikan kepada anda.
 • Melengkapkan semua prosedur lain yang perlu seperti pemeriksaan keselamatan dan pemeriksaan pasport.
 • Lapangan terbang yang berbeza mungkin menjalankan proses pelepasan kastam dan penyaringan keselamatan yang berbeza, sila teruskan ke pintu masuk seawal mungkin.

pesawat

Keperluan Menaiki Pesawat/ Pemindahan/ Kemasukan

Menaiki Pesawat

 • Pergi ke ruang istirahat berlepas mengikut masa pada pas masuk secepat mungkin. Pergi ke pintu masuk sekurang-kurangnya 30 minit sebelum berlepas.
 • Sila beri perhatian kepada pengumuman menaiki pesawat dan naik ke pesawat secara teratur. Penumpang yang membawa kanak-kanak, warga tua dan penumpang berkerusi roda menaiki pesawat dahulu. Kemudian, penumpang Kelas perniagaan premium/kelas perniagaan, penumpang Kad Paragon, penumpang Kad Emerald, ahli Elite Plus Sky Team, penumpang Kad Gold, penumpang Kad Enterprise, ahli Elite Sky Team, penumpang Kelas ekonomi premium dan penumpang kelas ekonomi akan menaiki pesawat secara berturut-turut.
 • Kakitangan China Airlines akan memeriksa saiz beg bimbit di pintu masuk atau di ruang istirahat berlepas. Beg bimbit yang saiznya melebihi had akan dihantar melalui konsainan. Penumpang harus menjelaskan bayaran bagasi berlebihan (contohnya jika bagasi yang akan dihantar melalui konsainan melebihi peruntukan percuma).
 • Petua: Apabila pintu kabin ditutup dan pesawat bersedia untuk berlepas, anda tidak boleh menggunakan telefon bimbit anda sehingga pesawat mendarat dan pintu kabin dibuka.

Keperluan Pemindahan

 • Jika anda memerlukan bantuan semasa pemindahan, hubungi kru darat China Airlines.
 • Umumnya, bagasi berdaftar dihantar melalui konsainan terus ke destinasi dari stesen berlepas. Petua: Kastam di sesetengah negara memerlukan agar kelulusan bagasi kastam dilengkapkan di stesen pemindahan.
 • Jika anda memilih China Airlines untuk keseluruhan perjalanan anda, umumnya anda boleh mendapatkan semua pas masuk anda di stesen berlepas.

Keperluan Kemasukan

 • Anda mesti menyediakan dokumen perjalanan anda untuk kemasukan seperti pasport dan visa. Patuhi peraturan kastam dan kuarantin di negara destinasi.
 • Jika anda memerlukan bantuan semasa kemasukan, sila hubungi kru darat China Airlines

Utama > Fly > Prepare for the fly > Immigration