(Please select preffered language)
Main Content

Bagasi Berdaftar

Maklumat Bagasi Berdaftar

Maklumat Bagasi Berdaftar

 • Untuk mengelakkan kerosakan terhadap bagasi anda atau kandungan bagasi sewaktu pengangkutan, kami mengesyorkan supaya anda meletakkan barangan anda di dalam beg pakaian yang bersesuaian.
 • Sila letakkan tag atau label pengenalan yang mengandungi alamat dan nombor telefon pada bagasi anda. Langkah ini akan membolehkan kami mencari bagasi anda jika bagasi hilang.
 • Untuk menjaga barangan milik anda dan mencegah sebarang kehilangan, kerosakan atau kelewatan, China Airlines ingin mengingatkan anda supaya tidak meletakkan item mudah pecah, item mudah rosak atau barangan peribadi yang berharga dan penting (seperti yang dinyatakan di bawah) ke dalam bagasi berdaftar anda.

 • Bagi penumpang yang membawa peranti elektronik yang dipasang bateri litium di dalam bagasi berdaftar, sila pastikan bahawa:
  1. Langkah pencegahan mesti diambil untuk melindungi peranti daripada kerosakan dan mencegah pengaktifan tidak sengaja.  (Dibalut dengan kain/bahan lapik lain atau dibungkus di dalam bungkusan kukuh).
  2. Peranti mesti dimatikan sepenuhnya. (Tidak berada dalam mod tunggu sedia, tidur atau hibernasi).
  Nota: Bateri litium ganti/berasingan yang tidak dipasang di dalam peralatan atau bank kuasa tidak boleh dibawa sebagai bagasi berdaftar. Item tersebut mesti dibawa di dalam bagasi tangan dengan langkah pencegahan diambil untuk melindungi peranti daripada kerosakan dan mencegah pengaktifan tidak sengaja.

 • Untuk mengelakkan kecederaan terhadap pembawa beg, bagasi berdaftar anda tidak boleh melebihi 32 kg (70 paun) bagi setiap beg, khususnya untuk penumpang yang melakukan perjalanan ke dan dari Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Sri Lanka, UAE dan United Kingdom. Peraturan ini mengikut peraturan keselamatan pekerjaan tempatan. Jika bagasi berdaftar anda melebihi 32 kg bagi setiap beg, anda akan diminta untuk mengemas semula beg. Untuk sesetengah item khas yang melebihi 32 kg bagi setiap item, sila hubungi pejabat Tempahan China Airlines untuk mendapatkan pranasihat dan kelulusan sekurang-kurangnya 48 jam sebelum penerbangan berlepas.
 • Jika anda melakukan perjalanan bersambung ke/dari pengangkut lain atau menaiki mana-mana penerbangan perkongsian kod yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain, peruntukan bagasi percuma mungkin berbeza mengikut pengangkut.  Untuk mendapatkan maklumat, rujuk Peraturan Bagasi Antara Syarikat Penerbangan.
Barang berharga dan barang peribadi penting

Barang berharga dan barang peribadi penting

China Airlines tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan, kerosakan atau kelewatan penghantaran barang berharga dan barang peribadi penting berikut yang disertakan di dalam bagasi berdaftar anda:
 • Lukisan, karya seni, barang antik, wang, sekuriti, barang optik, jam, produk bulu haiwan semula jadi
 • Barang kemas, logam/batu berharga, barang perak, barang koleksi, barang pusaka dan item lain yang tidak dapat diganti
 • Peralatan fotografi/audio/video dan item berkaitan, telefon bimbit dan peralatan komunikasi lain
 • Perkakas/perisian komputer dan komponen/peralatan elektronik, peralatan perniagaan
 • Spirit, kunci, ubat, dadah, ortotik (sokongan pembedahan)
 • Manuskrip, cetak biru, fotograf, penerbitan, dokumen rundingan, dokumen perniagaan/peribadi
 • Sampel perniagaan, barangan komersial
 • Pasport dan dokumen pengenalan lain
 • Barang berharga atau komersial serupa yang lain
Pengisytiharan nilai

Pengisytiharan nilai

Seperti yang dinyatakan dalam Syarat Pengangkutan, liabiliti China Airlines adalah terhad kepada maksimum USD20.00 bagi setiap kilogram atau USD9.07 bagi setiap paun bagasi berdaftar, melainkan nilai yang lebih tinggi diisytiharkan dahulu dan caj tambahan dibayar. Penilaian berlebihan boleh diisytiharkan bagi jenis artikel tertentu.

Apabila anda ingin mengisytiharkan nilai yang lebih tinggi bagi bagasi berdaftar anda. Anda akan dicaj US$1.00 bagi setiap US$100.00 tambahan yang diisytiharkan. China Airlines tidak akan menerima liabiliti bagi sebarang nilai yang diisytiharkan yang lebih tinggi daripada US$2,500 bagi setiap penumpang. Selain itu, kami masih berhak untuk menolak pengisytiharan barangan berharga dan barangan peribadi penting oleh anda.

Sila ambil maklum bahawa Pengisytiharan Nilai Berlebihan adalah terhad pada bagasi berdaftar dalam talian China Airlines sahaja. Pengisytiharan nilai untuk bagasi tangan tidak akan diterima.

Penumpang yang memiliki tiket berasingan untuk perjalanan

Penumpang yang memiliki tiket berasingan untuk perjalanan

Menurut peraturan IATA, jika perjalanan penumpang melibatkan dua atau lebih syarikat penerbangan dan destinasi, jadual perjalanan perlu disebut pada tiket yang sama atau tiket bersama.
Jika penumpang memiliki dua atau lebih “Tiket Berasingan” untuk perjalanan, hal ini bermakna bahawa terdapat dua atau lebih “Syarat Hubungan” dalam perjalanan. Tag bagasi stesen asal tidak akan tiba ke destinasi akhir. Penumpang perlu mengambil bagasi dan mendaftar semula bagasi ke destinasi akhir di stesen pindahan.

Peruntukan bagasi percuma juga berbeza pada tiket syarikat penerbangan berasingan dan mungkin tidak akan digunakan pada jadual perjalanan penuh bagi perjalanan penumpang. Sila pastikan anda menguruskan peruntukan bagasi percuma menurut peraturan syarikat penerbangan masing-masing semasa merancang perjalanan anda.
Peraturan Lain

Peraturan Lain

Peraturan Bagasi Antara Syarikat Penerbangan

Menurut Resolusi 302 IATA (peraturan Pengangkut Utama), jika pengangkut utama bagi perjalanan anda ialah China Airlines, peraturan dan caj bagasi China Airlines akan dikenakan untuk jadual perjalanan antara syarikat penerbangan yang disenaraikan pada tiket tunggal. Jika pengangkut utama ialah syarikat penerbangan lain, peraturan dan caj bagasi yang berbeza akan dikenakan.


Pemeriksaan Bagasi di A.S.

Buat masa ini, bagasi berdaftar diperiksa di semua lapangan terbang komersial A.S. apabila anda memasuki dan keluar dari A.S. Anda tidak mempunyai akses lanjutan kepada bagasi anda apabila pihak berkuasa telah menyaring bagasi. Sebelum anda menyerahkan bagasi anda untuk disaring, sila alih keluar semua barangan yang anda perlukan di dalam pesawat.

 • Seperti yang dinasihatkan oleh Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan A.S. (TSA), penumpang diminta untuk membiarkan bagasi mereka TIDAK BERKUNCI untuk memudahkan prosedur pemeriksaan. TSA tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan terhadap bagasi berkunci jika bagasi dibuka sebagai sebahagian daripada prosedur saringan.
 • Jika penyaring TSA membuka bagasi anda semasa prosedur saringan, mereka akan menutup bagasi menggunakan pelekat bukti usikan dan meletakkan notis pada bagasi anda yang memaklumkan bahawa penyaring TSA telah membuka bagasi anda untuk pemeriksaan.
 • Oleh sebab prosedur ini dikawal oleh perundangan A.S. dan di luar kawalan kami, China Airlines tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan terhadap bagasi atau sebarang kehilangan item daripada bagasi anda.
 • Untuk mendapatkan maklumat tentang pelbagai peraturan pihak berkuasa A.S. dan TSA, sila akses laman web TSA (dalam bahasa Inggeris sahaja). Jika anda khususnya berniat untuk membawa item khas seperti silinder gas mampat, peralatan paintball atau peralatan skuba, kami mengesyorkan supaya anda melayari laman web tersebut selain menyemak peraturan lapangan terbang atau menghubungi pusat hubungan TSA secara terus. (E-mel: TSA- ContactCenter@dhs.gov / Nombor telefon: 1-866-289-9673)

Ke/Dari A.S. dan Kanada

Menurut Peraturan 399.87 DOT A.S. dan Nota Takrifan CTA Kanada, apabila asal atau destinasi tiket akhir penumpang atau persinggahan adalah di A.S. atau Kanada, peraturan bagasi tunggal dikenakan pada jadual perjalanan antara syarikat penerbangan. Pengangkut pemasaran pertama berhak memilih untuk menggunakan peraturan bagasi syarikat mereka atau peraturan MSC.  Jika China Airlines merupakan pengangkut pemasaran pertama atau pengangkut utama, peraturan bagasi China Airlines akan digunakan.


Penerbangan Perkongsian Kod

Apabila melakukan perjalanan menggunakan penerbangan perkongsian kod ke/dari atau termasuk sebuah tempat di A.S. atau Kanada, pengangkut penerbangan utama merupakan syarikat penerbangan pemasaran, bukannya syarikat penerbangan yang beroperasi.


Elaun bagasi percuma untuk bayi yang tanpa tempat duduk

Selain kereta sorong boleh lipat -

 • Sistem Berat : Bayi yang tanpa tempat duduk (Semua Kelas) - 10kg, peraturan bagasi terlampau besar/kadar bagasi terlebih berat sama dengan dewasa.
 • Sistem Item : Bayi yang tanpa tempat duduk (Semua Kelas) - 1 item dengan berat dan dimensi elaun bagasi yangsama dengan dewasa dari kelas perjalanan yang sepadan, peraturan bagasi terlampau besar/kadar bagasi terlebih berat sama dengan dewasa.
Utama > Fly > Prepare for the fly > Baggage >