(Please select preffered language)
Main Content

Bagasi Berdaftar

Penumpang yang memiliki tiket berasingan untuk perjalanan

1. Penumpang yang memiliki tiket berasingan untuk perjalanan

Menurut peraturan IATA, jika perjalanan penumpang melibatkan dua atau lebih syarikat penerbangan dan destinasi, jadual perjalanan perlu disebut pada tiket yang sama atau tiket bersama.
Jika penumpang memiliki dua atau lebih “Tiket Berasingan” untuk perjalanan, hal ini bermakna bahawa terdapat dua atau lebih “Syarat Hubungan” dalam perjalanan. Tag bagasi stesen asal tidak akan tiba ke destinasi akhir. Penumpang perlu mengambil bagasi dan mendaftar semula bagasi ke destinasi akhir di stesen pindahan.

Peruntukan bagasi percuma juga berbeza pada tiket syarikat penerbangan berasingan dan mungkin tidak akan digunakan pada jadual perjalanan penuh bagi perjalanan penumpang. Sila pastikan anda menguruskan peruntukan bagasi percuma menurut peraturan syarikat penerbangan masing-masing semasa merancang perjalanan anda.
Peraturan Bagasi Pengangkut Pekongsi Perkongsian Kod

2. Peraturan Bagasi Pengangkut Pekongsi Perkongsian Kod

China Airlines berusaha sedaya upaya untuk menyediakan perkhidmatan terbaik sepanjang penerbangan perkongsian kod kami.  Jika jadual perjalanan anda termasuk penerbangan yang disediakan oleh pekongsi perkongsian kod kami atau oleh syarikat penerbangan lain, sila ambil perhatian bahawa dasar bagasi yang diguna pakai oleh syarikat penerbangan tersebut mungkin terpakai untuk perjalanan anda. Sila rujuk peraturan berikut berkenaan penerbangan perkongsian kod.

Syarikat Penerbangan Perkongsian Kod

Peraturan Bagasi Antara Berbilang Syarikat Penerbangan

3. Peraturan Bagasi Antara Berbilang Syarikat Penerbangan

Menurut IATA Resolution 302, proses langkah berikut harus diguna pakai untuk perjalanan antara berbilang syarikat penerbangan.

  • Jika peruntukan bagasi yang diterbitkan oleh semua pengangkut yang mengambil bahagian adalah sama; peruntukan ini akan terpakai.
  • Jika satu atau lebih peruntukan bagasi yang diterbitkan adalah berbeza antara pembawa yang mengambil bahagian, guna pakai mana-mana peruntukan yang sama dan jika peruntukan berbeza, peruntukan bagasi yang diterbitkan oleh "Pengangkut Utama" (MSC) akan terpakai. Untuk penerbangan perkongsian kod, gunakan peruntukan bagasi pengangkut pemasaran melainkan pengangkut itu menerbitkan peraturan yang menetapkan bahawa pengangkut itu akan menjadi pengangkut yang beroperasi.
  • Jika MSC tidak menerbitkan peruntukan bagasi, gunakan peraturan pengangkut Daftar Masuk.
  • Jika pengangkut Daftar Masuk tidak menerbitkan peruntukan bagasi, gunakan peruntukan bagasi bagi setiap pengangkut yang beroperasi mengikut sektor.

Contoh untuk ilustrasi
Contoh 1: Taipei-{CI}-Hong Kong(perhentian bermalam)-{AA}-Frankfurt(tiada perhentian bermalam)-{BB}-Zurich
Dalam contoh ini, perjalanan dipisahkan oleh perhentian bermalam di Hong Kong. Oleh itu, terdapat dua sektor dan setiap sektor mempunyai Pengangkut Utama Yang Beroperasi. Dari Taipei ke Hong Kong, China Airlines ialah Pengangkut Utama Yang Beroperasi, jadi dasar bagasi China Airlines akan terpakai untuk sektor ini.  Dari Hong Kong ke Zurich, Carrier AA ialah Pengangkut Utama Yang Beroperasi merentasi Asia ke Eropah, jadi dasar bagasi Carrier AA akan terpakai kepada seluruh sektor perjalanan dari Hong Kong ke Zurich.
Contoh 2: Auckland-{CC}-Brisbane(tiada perhentian bermalam)-{DD}-Taipei(tiada perhentian bermalam)-{CI}-Heathrow. Dalam contoh ini, terdapat satu Pengangkut Utama Yang Beroperasi kerana tiada perhentian bermalam di sepanjang perjalanan. Disebabkan China Airlines ialah Pengangkut Utama Yang Beroperasi merentasi Asia ke Eropah, dasar bagasi China Airlines akan terpakai untuk seluruh perjalanan dari Auckland ke London.
Menurut Agensi Pengangkutan Kanada, jika tempat berlepas atau destinasi dalam jadual perjalanan tiket penumpang berada di dalam lingkungan Kanada, pengangkut pertama pada tiket akan menentukan peruntukan bagasi dan caj yang berkenaan (termasuk penerbangan perkongsian kod). Contohnya, jika jadual perjalanan penumpang ialah Toronto-{AC}-Vancouver-{CI}-Taipei-{CI}-Ho Chi Minh City-{CI}-Taipei-{CI}- Vancouver -{AC}- Toronto, disebabkan segmen pertama dioperasi oleh syarikat penerbangan Air Canada, maka seluruh perjalanan, termasuk segmen China Airlines dan perjalanan balik, mestilah mematuhi dasar bagasi Air Canada.

Pemeriksaan Bagasi di A.S.

4. Pemeriksaan Bagasi di A.S.

Pemeriksaan Bagasi di A.S.

Buat masa ini, bagasi berdaftar diperiksa di semua lapangan terbang komersial A.S. apabila anda memasuki dan keluar dari A.S. Anda tidak mempunyai akses lanjutan kepada bagasi anda apabila pihak berkuasa telah menyaring bagasi. Sebelum anda menyerahkan bagasi anda untuk disaring, sila alih keluar semua barangan yang anda perlukan di dalam pesawat.

  • Seperti yang dinasihatkan oleh Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan A.S. (TSA), penumpang diminta untuk membiarkan bagasi mereka TIDAK BERKUNCI untuk memudahkan prosedur pemeriksaan. TSA tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan terhadap bagasi berkunci jika bagasi dibuka sebagai sebahagian daripada prosedur saringan.
  • Jika penyaring TSA membuka bagasi anda semasa prosedur saringan, mereka akan menutup bagasi menggunakan pelekat bukti usikan dan meletakkan notis pada bagasi anda yang memaklumkan bahawa penyaring TSA telah membuka bagasi anda untuk pemeriksaan.
  • Oleh sebab prosedur ini dikawal oleh perundangan A.S. dan di luar kawalan kami, China Airlines tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan terhadap bagasi atau sebarang kehilangan item daripada bagasi anda.
  • Untuk mendapatkan maklumat tentang pelbagai peraturan pihak berkuasa A.S. dan TSA, sila akses laman web TSA (dalam bahasa Inggeris sahaja). Jika anda khususnya berniat untuk membawa item khas seperti silinder gas mampat, peralatan paintball atau peralatan skuba, kami mengesyorkan supaya anda melayari laman web tersebut selain menyemak peraturan lapangan terbang atau menghubungi pusat hubungan TSA secara terus.
Apabila Ahli Elite Plus/Elite SkyTeam mempunyai penerbangan bersambung antara berbilang syarikat penerbangan dengan syarikat penerbangan bukan SkyTeam

5. Apabila Ahli Elite Plus/Elite SkyTeam mempunyai penerbangan bersambung antara berbilang syarikat penerbangan dengan syarikat penerbangan bukan SkyTeam:

Sila ambil perhatian bahawa keistimewaan peruntukan bagasi tambahan terpakai secara eksklusif untuk sektor SkyTeam Airlines sahaja, jika penerbangan bersambung anda bukan ditawarkan oleh SkyTeam Airlines, yuran bagasi berlebihan mungkin akan dikutip oleh syarikat penerbangan bukan SkyTeam Airlines untuk bagasi daftar masuk tambahan tersebut.

Utama > Fly > Prepare for the fly > Baggage >